Mitrovica obeležava gradsku slavu: Sloga nam je neophodna u turbulentnim vremenima

Liturgija, Mitrovdan, 2021, Severna Mitrovica.jpg
Izvor: Kosovo Online

Kosovska Mitrovica sa ponosom, dostojanstveno i skromno obeležava gradsku slavu. Slavimo u veoma izazovnim, teškim i turbulentnim vremenima. Vera u Boga i sloga je ono što je narodu na ovim prostorima neophodno, izjavio je za Kosovo onlajn Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, koja danas slavi gradsku slavu.

"Opština će u narednom periodu zajedno sa našom državom nastaviti sa realizacijom započetih projekata, a sve u cilju boljeg života za naše građane", dodao je Spirić koji je prisustvovao liturgiji u hramu Svetog Dimitrija.  

U besedi posle liturgije arhimandrit Mihajlo je istakao značaj svetog velikomučenika Dimitrija čije ime nosi Kosovska Mitrovica, rekavši da je ovaj praznik slava svakog građanina Kosovske Mitrovice.

"Svi ste danas svečari jer kada se slavi slava koja je posvećena vašem gradu, onda je to slava svih vas. Neka vas sveti Dimitrije čuva, a vi se braćo i sestre pokajte za svoje grehe, pa i našu braću i sestre koji se nedeljom malo teže bude poterajte da ustanu, da dođu na liturgiju i da i oni proslave Boga jer na ovom svetu su nam ostali naši svetitelji koji mole Boga za nas. Zato se i mi molimo njima da nas Gospod opomene, da nas pribroji i da nas spomene u carstvu svome", rekao je Arhimanrit Mihajlo.

Protojerej Milija Arsović rekao je da je ova godina bila za ponos u onome šta se uradilo u saradnji sa Privremenim organom.

"Crkvena opština Kosovska Mitrovica je uradila mnogo toga. Imali smo tu radost da u naš hram po blagoslovu episkopa Teodosija dođe deo moštiju svetog Nektarija Egejskog. Duhovna akademija koja je počela da se gradi 2006. godine, svedoci smo da će biti na korist našem narodu u Kosovskoj Mitrovici. Urađena je ikona Svetog Dimitrija, zatim ikona presvete Bogorodice i mnoge druge stvari", napomenuo je Arsović.

Arsović je uručio i Blagodarnicu Igoru Simiću koji je donirao hramu kivot u kom će biti čuvan deo moštiju Svetog Nektarija Eginskog.

Liturgiji u hramu prisustvovali su i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević, čelinici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić.