Obeležena hramovna slava u Uroševcu, gde je pre rata živelo više od 12.000 Srba

Crkva u Uroševcu
Izvor: Radio KiM

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu, prenosi Radio KiM.

Liturgiju je u crkvi Svetog cara Uroša služio sveštenik Branislav Denić uz sasluženje Uroševačkog paroha Trajka Vlajkovića. 

"Neka je Bogom Blagosloven dan i današnji praznik, neka Sveti Jovan čuva one koji žive u ovome gradu, sve pravoslavne ljude i one koji su živeli ovde, nažalost u rasejanju su danas i sve vas prisutne potomstvom svojim da vas Gospod čuva štiti i brani i sveti Jovan i sveti kralj Uroš koji je život svoj posvetio Gospodu Bogu kao i svi njegovi prethodnici", rekao je otac Branislav u besedi.

Raseljeni Srbi okupili su se da zajedno proslave današnji praznik.

"Posle dužeg vremena danas smo došli u ovaj hram na svetu liturgiju. Posebno me je obradovalo što sam video ovaj narod koji se okupio ovde gde mu je mesto. Živeo sam u Uroševcu, ali sam se posle rata vratio u svoje rodno mesto, ali mi je Uroševac ostao jedan od najdražih gradova i na svetog Jovana uvek dolazimo", rekao je Kiro Stefanović iz Grnčara.

"Došli smo na ovaj dan da se okupimo, svake godine je sve više i više ljudi i daj Bože da uvek bude više i da se narod vrati, da bude kao što je ranije bilo. Nadam se da ćemo se vratiti jednog dana ovde da živimo", kazala je Slavica Cvetković raseljeno lice iz Uroševca.

Ovogodišnji kolačari porodice Subotić iz Leposavića i Đorđević iz Štrpca pripremili su za sve okupljene goste prazničnu trpezu.

"Rođena sam ovde u Uroševcu, živeli smo u selu Gatnje do 1999. godine, onda smo se preselili u Leposavić. Predivan je osećaj vratiti se u Uroševac, dolazimo često, ali danas je slava hrama i osećaj je poseban. Za goste smo pripremili posnu trpezu, a ovaj praznik je za sve Srbe iz Uroševca veoma značajan", istakla je Aleksandra Subotić.

Za narednu godinu domaćin slave biće porodica Kojić iz Štrpca.

"Osećanja su pomešana kao i uvek kada dođem ovde. Vezan sam za ovo mesto, rođen sam ovde u parohijskom domu, sin sam sveštenika Žike Kojića koji je do rata i posle bio ovde. Moj otac je obnovio parohiju. Odlučio sam se da uzmem kolač za sledeću godinu, kako ne bismo prekinuli tradiciju", rekao je Aleksandar Kojić.

Pre rata u Uroševcu je živelo više od 12.000 Srba, danas u ovom gradu živi jedino sveštenik Trajko Vlajković sa porodicom. Na području opštine Uroševac Srba ima jedino u Babljaku.

Današnji praznik osim u Uroševcu obeležava se i u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Peći.