U manastiru Gračanica obeležena hramovna slava

Gračanica, manastir.jpg
Izvor: RTV Kim

U porti manastira Gračanica praznik Uspenja presvete Bogorodice okupio je više stotina vernika, a svetu liturgiju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva Eparhije, prenosi RTV Kim.

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u manastiru Gračanica svečano je obeležena hramovna slava Velika Gospojina.

"Svi hrišćani slave Presvetu Bogorodicu kao majku svoju, ona je majka Božija, ali je duhovno majka svih nas. U nevolji, opasnosti, bolesti ona je brza pomoćnica i zaštitnica i više brine o svakom od nas nego rođena majka. Zato mi proslavljamo današnji praznik, naročio ovde u ovoj svetoj obitelji koja ove godine slavi 700 godina kako je nastala i isto tako slavi 700 godina od upokojenja kralja Milutina, najlepša zadužbina među mnogim njegovim zadužbinama upravo jeste ovaj hram posvećen Presvetoj Bogorodici", rekao je vladika u besedi.

Teodosije je kazao da se na današnji dan narod okuplja u hramovima širom sveta, na Kosovu, u Dečanima, Pećkoj Patrijaršiji, Bogorodici Ljeviškoj, Deviču, Sokolici.

"Danas je sabor, narod se sabira na molitvu da bi proslavio onu koja je proslavila Boga tako što ga je rodila i služila ljudima na spasenje. Neka bi Gospod molitvama presvetu Bogorodicu zaštitio i ovu svetu obitelj i mati igumaniju, sestre koje služe ovde i koje su verne ovoj svetoj obitelji, kao što su nekada mironosnici bili verni Hristu pod krstom. Kada je bilo najteže i kada je Gospod stradao na krstu one su verno stajale, tako naše monahinje na Kosovu i Metohiji i u Pećkoj Patrijaršiji, Gračanici i svuda verno služe i ostaju u našim svetinjama koje stradaju, koje su u opasnosti sa verom i nadom u Boga", naveo je vladika Teodosije.

Praznik je okupio veliki broj vernika sa Kosova, abilo je i gostiju iz Severne Makedonije.

"Gračanica je jedinstvena za sve Srbe, bilo da su u Americi, Kanadi, na Kosovu ili u Srbiji. Ovo je najveći hrišćanski praznik. Prvo dolazimo u manastir na liturgiju, pa onda kod kuće slavimo sa našim gostima", rekao je meštanin Gračanice.

Žitelji Gračanice, kako kažu, vole da se okupe u manastiru, da bi se videlo koliko ima Srba. Okrenuti su ka crkvi i veruju u Boga.

Slavski kolač je ove godine bio u rukama porodica Bobana Popovića i Zorana Aritonovića iz Gračanice, a za narednu godinu već su se prijavili Miodrag Đorđević, Milovan Ristić i Oliver Popović takođe iz Gračanice.

Nakon Velike Gospojine, pravoslavni hrišćani 21. septembra proslavljaju Malu Gospojinu. Vreme između dva praznika naziva se međudnevica, a u narodu se veruje da je to najbolji period za branje plodova i lekovitih trava.