Na Kosovu se koristi "remdesivir", uprkos preporukama SZO

lekovi
Izvor: lajmi.net

Uprkos činjenici da je Svetska zdravstvena organizacija krajem novembra preporučila da se lek "remdisivir“ ne koristi kod pacijenata sa koronavirusom, na Kosovu se ova preporuka ne poštuje, a zdravstveni radnici i dalje prepisuju ovaj lek pacijentima, prenosi KosovoPres.

Portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti rekao je da nisu zaustavili upotrebu "remdesivira“ za lečenje pacijenata sa kovidom - 19, jer je to prepušteno lekarima.

"Ministarstvo zdravlja stvorilo je radnu grupu koja je nakon pandemije odobrila vodič za kliničko upravljanje slučajevima kovid-19, naravno u okviru ovog protokola je i "remdisivir‘, ali još uvek kažemo da konačnu reč ili konačnu presuda da li određeni lekovi treba da se koriste ili ne u lečenju bolesti, poput koronavirusa, treba da daju zdravstveni radnici. Kliničari su ti koji se izravno bave lečenjem kovida i koji sugerišu treba li lek koristiti ili ne", rekao je Hoti.

Direktorica Infektivne klinike Ljindita Ajazaj Beriša izjavila je da se ovaj antivirusni lek još uvek propisuje u ovoj klinici i da su lekari ti koji odlučuju u kojim slučajevima se može koristiti ili ne. Dodala je da se takođe savetuju sa drugim zemljama koje koriste ovaj lek za lečenje pacijenata sa koronavirusom.

"Znamo da je "remedesivir‘ antivirusni lek čija je cena visoka. Preporuke jesu da se on ne daje, ali mi i dalje u Klinici nastavljamo davati "remdesivir“. A, pošto imamo posla s bolešću o kojoj nemamo puno znanja i istraživanja, savetovali smo se s mnogo različitih država, s protokolima tih država, a u nekim državama se i dalje primenjuje. Dakle, kliničari su ti koji odlučuju u kojim će slučajevima i u kojim kliničkim indikacijama dati pomenuti lek", rekla je Beriša.

Besim Kodra iz udruženja pacijenata na Kosovu, zatražio je da se poštuje preporuka SZO da se ne koristi antivirusni lek "remdesivir“ za koronavirus.

"Svaka preporuka Svetske zdravstvene organizacije mora se poštovati. Nismo u mogućnosti da ih ispitujemo. Kliničari su ti koji procenjuju reakciju leka, ali budući da imamo nadležnu organizaciju koja je rekla da se ne sme koristiti, naši kliničari nisu toliko kompetentni kao SZO, pa kažem da ne bi smelo da se koristi ono što ne preporučuje SZO", izjavio je Kodra.

Ukljanjanje leka zatražio je i član Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu Fitim Uka.

"Iako se neko vreme promoviše i koristi u različitim zemljama sveta, ne mogu suditi nikome ko ga je preporučio od zdravstvenih radnika čak ni među pacijentima na Kosovu, jer je to međunarodna praksa, a deo je protokola u različitim delovima i ne vidim ništa loše u tome. Ali, u trenutku kada SZO preporučuje da se nešto ne koristi, sklon sam verovati preporuci i mislim da bismo je trebali i mi ukloniti iz upotrebe", ocenio je.

Antivirusni lek "remdesivir“ bio je u protokolu lekova za lečenje pacijenata sa koronavirusom, a građani Kosova moraju sami osigurati iste lekove koji su nedostajali u javnim zdravstvenim ustanovama.

Do sada je na Kosovu ukupno zaraženo 48.682 osobe, a aktivnih slučajeva je 11. 208.