Nagavci: Nema razloga za štrajkove, novim Nacrtom zakona ispravićemo greške u udžbenicima 

Arberie Nagavci
Izvor: Reporteri

Ministarka prosvete Arberie Nagavci rekla je da nema razloga za proteste Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture jer nadležne institucije rade na izradi novog zakona o platama, o čemu je, kako kaže, obavešten i sindikat, prenosi Ekonomija onlajn. 

"Nema razloga za štrajkove, sindikati su takođe obavešteni da se radi na novom zakonu o platama, jer je sadašnji zakon proglašen protivan Ustavu", rekla je Nagavci i naglasila da je cilj ista plata za isti posao i otklanjanje nejednakosti koje su nastale kao nedostaci u prethodnom zakonu. 

Povodom čestih kritika na jezički sadržaj i pravopisne greške u udžbenicima, Nagavci je rekla da će Nacrt zakona o novim udžbenicima brzo biti na vladi i navela da je otvoren ciklus razgovora u vezi sa aktuelnim udžbenicima, jer je namera da se uključe i nastavnici, roditelji i prosvetni stručnjaci i organizacije koje su pratile udžbenike u različitim periodima. 

"U odnosu na udžbenike, bilo je brojnih obraćanja, kritika i primedbi, često i na  sadržaj i u smislu pravopisa i predrasuda", rekla je Nagavci.

Povodom ocenjivanja rada nastavnika, Nagavci je rekla da je proces koji treba da se desi, uprkos protivljenju sindikata prosvete, i da će taj proces biti određen administrativnim uputstvom.

"Vrednovanje rada nastavnika, naravno, mora da se desi i to je proces, ono što je trenutno predviđeno postojećim administrativnim uputstvom je da ocenjuju direktor škole i prosvetni inspektori", rekla je Nagavci i navela da je jedan broj nastavnika ocenjen, da taj proces treba preispitati i da standardi treba da budu jasniji za nastavnike.