Nevladine organizacije zabrinute zbog manastira Visoki Dečani

Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

Organizacije civilnog društva sa Kosova, Srbije i mediji u zajedničkom saopštenju izrazili su zabrinutost zbog negativne izjave gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja, koji je kazao da odluka Ustavnog suda Kosova o vlasništvu nad zemljištem manastira Visoki Dečani nikada neće biti sprovedena.

U saopštenju se napominje da sve presude Ustavnog suda Kosova treba da budu sprovedene, kao i da Ustav pruža važne garancije svim građanima Kosova, ali takve garancije imaju značenje jedino ako sudske odluke sprovode fizička i pravna lica širom Kosova.

"Nesprovođenje zakonskih presuda samo dovodi do neizvesnosti za sve građane Kosova i podriva veru i poverenje u vladavinu zakona na Kosovu.
Pozivamo sve one koji se nalaze na izabranim funkcijama da se uzdrže od davanja izjava koje narušavaju poverenje u vladavinu prava", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali predstavnici dvadesetak organizacija, među kojima su: Centar za mir i toleranciju u Gračanici, Demokratija plus (D+), Forum za razvoj i miltietnicču saradnju, Građanske inicijative, Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kosovski pravni institut i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).