Nezaposlenost i niske plate glavni razlozi odlaska mladih sa Kosova

Priština
Izvor: Kosovo Online

Prema procenama Kosovo će i ove godine napustiti veliki broj građana, a glavne razloge za to analitičari vide u niskim primanjima i nezaposlenosti, prenosi Reporteri.

Direktor Kosovske agencije za statistiku (KAS) Avni Kastrati upozorio je da je trend emigracije u porastu, uglavnom zbog ekonomske situacije. Procena je zasnovana na podacima stranih ambasada u zemlji.

"I ove godine, kao i prošle godine, biće iseljavanja građana, možda malo više, prema nekim razgovorima koje smo vodili sa međunarodnim institucijama. Ali, ovaj trend će se nastaviti još neko vreme, jer moćnim zapadnim zemljama u razvoju su potrebni radnici. Verujem da će, kada dođe do liberalizacije viza, u početku biti žurbe sa odlaskom ali nije precizirano koliko dugo građani mogu da ostanu u zapadnim zemljama", rekao je Kastrati.

Sociolog Jeton Brajšori kaže da kosovske institucije ne čine dovoljno da spreče tako veliki odliv građana, iako vlada, prema njegovim rečima, stalno proglašava da postoji ekonomski rast.

"Najviše migriraju mladi, obično oni od 18 do 30 godina, koji lakše mogu da uđu na tržište rada. Njihov odlazak može da spreči veća zaposlenost, povećanje plata i zdravstveno osiguranje. Država mora da podiže plate, otvara nova radna mesta, tera poslodavce da plaćaju dažbine i na taj način uspon privrede bi naterao mlade da ostanu u svojoj zemlji", kaže Brajšori.

Prema poslednjem izveštaju KAS, najviše građana iselilo se iz opštine Gnjilane.