Ocić: Svi u SANU da se izjasne o Kostićevoj izjavi o Kosovu

Sanu
Izvor: Facebook

U Srpskoj akademiji nauka u umetnosti su u toku konsultacije oko toga da li će predsedništvo te institucije da se izjašnjava o pozivu akademika Matije Bećkovića članovima SANU da saopšte svoj stav o "najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije - Kosovu i Metohiji", saznaje Tanjug.

Akademik Časlav Ocić, član Odeljenja društvenih nauka podržava Bečkovićev poziv i kaže da svi članovi SANU treba javno da iznesu svoj stav o Kosovu izjavi predsednika SANU Vladimira Kostića da je "politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer 'ni de fakto ni de jure' nije u rukama Srbije".

Bećković je u video poruci naveo da je ta izjava predsednika SANU koju je više puta ponovio, postala neka vrsta magične kocke.

"Neki kao i on sam smatraju da je to njegovo lično mišljenje na koje on ima pravo, a drugi da mišljenje predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti ne može biti lično" poručio je u video poruci Matija Bećković.

Ocić za Tanjug kaže da deo članstva Srpske akademije nauka i umetnosti želi da iznese svoj stav o Kosovu i da nikome od njih nije cilj ostavka predsednika SANU Vladimira Kostića.

"Važno mi je da Kostić povuče svoju izjavu. Mene ne zanima bilo kakva borba za vlast u SANU. Postoji inicijativa Vladimira Kostića da se o njegovoj izjavi izjašnjavaju pojedinačno sekretari odeljenja. Sa druge strane, mišljenja sam da svi akademici treba da iznesu svoj stav o izjavi predsednika Kostića" kazao je Ocić.

On ističe da je zajedno sa akademikom Danilom Bastom uputio zvaničan dopis Predsedništvu SANU da se izjasne o Kostićevoj izjavi.

"Ovde nije reč o pravu na mišljenje predsednika SANU. Naravno da Kostić ima pravo da misli i kaže šta želi, ali nam je važno da znamo stav svakog akademika, pa i članova Predsedništva SANU o najvažnijem pitanju za srpski narod - Kosovu i Metohiji", kazao je Ocić i dodao da je SANU u obavezi da u narednom periodu organizuje nekoliko naučnih skupova o Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima SANU nije politička organizacija već naučna ustanova.

"Samo naučnim činjenicama možemo doprineti rešavanju pitanja Kosova i Metohije" kazao je Ocić.