Odgovor Kusturice Markoviću: Izoštri smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji

Kusturica.jpg
Izvor: SRNA

Reditelj Emir Kusturica odgovorio je danas, u pismu koje je naslovio "Zabetonirana duša", kolegi Goranu Markoviću, pozivajući ga da "izoštri smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori".

Kusturica je Markoviću odgovorio na "Pismo srpskom prijatelju" objavljeno juče na sajtu Peščanik u kome je Marković pozvao Kusturicu da se ogradi od spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu, nazivajući spomenik katastrofom.

Odgovor Kusturice objavljen na portalu Iskra prenosimo u celosti:

"Dragi Gorane Srbine,

Ne znam sa kojim spomenikom Stefana Nemanje si uporedio ovaj koji ti se ne sviđa. Vjerujem da ti znaš i ako je tako, molim te da mi javiš. Kada bih ja znao da postoji skulptura praocu Srbije u posljednjih osamsto godina, rekao bih ti lično. Sigurno ti ne bih javljao preko Peščanika.

Ima hiljadu načina da se povežu poznanici sa filmskih festivala i sa rekreativnih utakmica u fudbalu koje su odigrane za vrijeme mog služenja vojnog roka u Beogradu kada ti je Petar Božović uđelio snažan kompliment nazivajući te kraljicom tijela. Bilo bi neukusno kada bih ja tebe na javnom mjestu uputio na mnogo manje odricanje od onog na koje ti mene tjeraš.

Tražiš da se moralno distanciram ne samo od spomenika imenjaku Nemanji, nego i od autora koji je u Njujorku postavio spomenik Lenonu, u Moskvi ruskom caru, i da ne nabrajam sve ukrase koje je ruski umjetnik i akademik Aleksandar Rukavišnjikov rasuo po svijetu.

Kada bih bio prisiljen da te javno prozovem da nešto mijenjaš, insistirao bih da se odrekneš borbe protiv 'malignog Ruskog uticaja' (ovo je samo jedna u nizu akcija u kojima ti učestvuješ od devedesetih otkad đeluješ na sceni dostavljanja i prijavljivanja svog naroda zapadnom hegemonu i sada si se okrenuo protiv mene).

Umjesto toga, recimo, pozivam te da izoštriš smisao za stradanje hrišćana na Kosovu i Metohiji ili u Crnoj Gori? Ne samo zbog hrišćanske kulture nego i tvoje sekularne građanske politike kojom se, za razliku od mene, baviš, a ne znaš da ona ne postoji bez istorije koju je upravo Stefan Nemanja, imenjak, započeo na Balkanu.

Nije dobro, Gorane Srbine, kada bezbožnik spominje dušu, tako da tvoje pitanje 'gđe će mi duša' ako se ne ogradim od odluke žirija koja će, navodno, uništiti Beograd, nije samo proizvoljnost filmadžije čije su stvaralačke bisage presušile, između ostalog izbjegavajući godinama političku dimenziju u tvojim filmovima i vjerovanju da je ta delatnost samo zabava. Sada je politika postala tvoja sudbina rođena u 'užasu praznine' tvog filmskog žanra.

Poslije svega brineš za moju dušu? Ti i ja se ne razlikujemo samo u brizi i nebrizi prema hrišćanima Kosova i Crne Gore, razumjevanju politike i istorije. Sumnjam da ti vjeruješ u vječnost duše kao ja, jer da je obrnuto ne bi mogao da praviš film o Bernar-Anri Leviju, psu rata, čovjeku koji gđe god se pojavio u vijetnamki prijatne kafa boje, tu je počinjao rat. On je služio kao prethodnica pljačkaškim pohodima Obame, Klintonovih, Sarkozija! Ðe ti se potopila duša, zemljače.

Čovjek koji napravi film o Bernaru Leviju gubi licencu javnog delatnika i nikome nema pravo da kroji moralne norme, a kamoli da se interesuje za sudbinu nečije duše i brine o njenom kretanju. Dakle, tvoj vapaj za mojom dušom, bio je priznanje praznine u kojoj živi jedan bezdušni tip.

Razumio sam da si tada bio dekintiran, pa te moralno posrnuće odvelo repatom vampiru Leviju i da si napravio film zbog kog si zabetonirao vlastiti duh u blato nezadovoljstva i lošeg starenja, a ono malo duše koju si davno izvrtio u svojim filmićima, procurilo je kroz prazne džepove i sada zvecka kroz sitniš koji si dobio zauzvrat od francuskog ratnohuškača.

Vidio sam tvoje lice na Jutjubu kada je ovaj filosofski kepec u Beogradu popio tortu u facu i nije ti bilo drago, ali na tvom licu nije bilo sažaljenja prema investitoru. Nisi se ti nikada do kraja poistovjećivao sa idejama, a za taj film vjerovatno ni lova ni nije bila velika!"

 

Zoro
23. Avgust 2020.
Kusturica je, na njemu svojstven, licemeran, način izbegao da odgovori na prosto pitanje: šta je to što spomenik od 23 metra (svojstven paganskim i bezbožničkim društvima poput sovjetskog saveza) razlikuje od spomenika visine 6 metara kakav se gradi u normalnim društvima koja poštuju i tradiciju i budućnost. Kako ja vidim, jedina razlika je u manijakalnoj želji da se pokaže da ako izgradiš najveću crkvu onda si najveći vernik. A to malo podseća na katoličku crkvu srednjeg veka ili staljinističku Rusiju. Da li Srbija i SPC idu u tom pravcu?
Branka Kosarac
07. Mart 2021.
Divim se pameti , radu i inteligenciji Kusturice.
BRAVO GENIJE