Oteta istina: Dan nestalih obeležen u Gračanici

Dan nestalih
Izvor: Kosovo Online

Polaganjem cveća ispred umetničke instalacije “Mising” i izložbom fotografija “Oteta istina” u Gračanici je danas obeležen Međunarodni dan nestalih osoba. Predstavnica Udruženja kidnapovanih i nestalih lica Kosova i Metohije Silvana Marinković izjavila je da porodice nestalih i kidnapovanih Srba više od dve decenije tragaju za svojim bližnjima, istakavši da neće odustati od zahteva da se rasvetli sudbina nestalih i da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

“Mi se svakodnevno obraćamo svim nadležnim institucijama za rešavanje pitanja sudbine nestalih, oni nikada nisu bili zainteresovani da nam izađu u susret. Jako nam je teško, ne predajemo se i nastavljamo dalje da tragamo za našim nestalima. Još jednom bih zamolila sve nadležne institucije i političare da više obrate pažnju na nas i da se konačno sazna sudbina nestalih", rekla je Marinkovićeva, napominjući da je dva dana teško živeti bez saznanja gde se nalazi član porodice, a ne 21 godinu bez ikakve informacije.

Ona je podsetila da dokazi postoje, navodeći izveštaj bivšeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima, zatraživši od  relevantnih međunarodnih organizacija da se uključe u rešavanje ovog problema i da konačno procesuiraju hiljade zločina koje su počinenji  nad nedužnim Srbima.

Današnjem obeležavanju Međunarodnog dana nestalih u Gračanici prisustvovao je i Milorad Trifunović iz Resurnog centra za nestala lica iz Prištine, koji je ujedno i jedan od predstavnika Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da su od prvog dana zahtevali da se u pregovorima Beograda i Prištine pitanje nestalih uvrsti u dnevni red prioritetnih tema, ali kako kaže do sada nemaju informacije da se ikada o tome govorilo. Trifunović je takođe rekao da se prema nezvaničnim informacijama koje ima priča da rešavanje sudbine nestalih i kidnapovanih Srba neće rešiti dok Srbija ne prizna Kosovo, što je po njemu nezamislivo.

“Nezvanično se priča da se neće raditi ništa dok ne dođe do međusobnog priznanja. Ako budemo čekali da se to dogodi, proći će mnogo vremena jer sam ubeđen da nema Srbina koji će potpisati nezavisnost Kosova,  a to znači da nikada nećemo rešiti sudbinu nestalih”, kaže Trifunović.

Jasmina Živković iz Uroševca još traga za svojim ocem, koji je nestao 28. septembra 1999. godine. Ona kaže da je njen otac nestao  pred stotinama svedoka i u sred dana, nakon dolaska međunarodnih snaga i obećanja da će oni štititi narod.

"Dan danas niko ne zna ništa, zapravo istine je da se istina krije…Mi čekamo, ali mislim da nisu spremni da nam saopšte istinu, jer je neverovatno da u 21. veku pored  svedoka i tehnologije koja postoji ne može da se dođe do bilo kakvih saznanja, nažalost ja o mom ocu ne znam ništa ”, izjavila je Živkovićeva.

Napomenuo je da je veliki problem i to što na Kosovu ne postoje dobri mehanizmi za zaštitu svedoka, jer se javljaju ljudi i Srbi i Albanci koji bi sa njima podelili svoja saznanja, ali se plaše jer je bilo brojnih problema u ranijem periodu kada su svedoci bili izloženi pritiscima i pretanjama.