Otvorena šesta Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu

Svetoarhangelska letnja škola u Prizrenu
Izvor: Radio Goraždevac

U manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu danas je počela šesta Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije koja predstavlja projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u Prizrenu za najmlađe, prenosi radio Goraždevac.

Projekat obuhvata uzrast od 10 do 18 godina, a predvodi ga Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, u saradnji sa Udruženjem vojvođanskih učitelja i sa blagoslovom vladike raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija i domaćina škole, arhimandrita Mihaila, igumana manastira Svetih Arhangela.

Prizren, kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji srpskog naroda, poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za srpski narod i baštinu čovečanstva. Kroz istoriju je uvek bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Kosova, ali i šire, što nastavlja da čini i u modernom dobu.

"Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnosti za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda i spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole", kaže Mario Majstorović ispred Društva prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Polaznici škole, njih 30, različitih uzrasta, uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti, obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport, stvarajući nezaboravne uspomene koje ih zauvek vezuju za grad čineći ih zastupnicima i zaštitnicima njegove baštine.

Program škole obuhvata aktivnosti koje traju pet dana a škola se održava u „Narodnom konaku Cara Dušana“ u okviru manastira Svetih Arhangela kod Prizrena i besplatna je za sve učesnike.