Vidovdanske svečanosti počinju dečjom smotrom folklora u manastiru Sveti Arhangeli

smotra
Izvor: Dom kulture Gračanica

U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena 28. maja održće se dečija smotra folklora "U susret Vidovdanu" kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2022. godine, saopštio je Dom kulture Gračanica.

"Cilj ove manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, ali i da deca upoznaju svoje vršnjake, istoriju, kulturu i da na ostacima Svetih Arhanđela grade kulturu sećanja i potrebu da se uništeno obnavlja", navodi se u saopštenju. 

Ovu smotru dečijeg folklora, tradicije, mladosti i lepote koja se po 21. put održava na Kosovu, organizuju Dom kulture Gračanica, Savez amatera Kosova i Metohije i bratstvo manastira Svetih Arhangela.

Na manifestaciji će učestvovati oko 700 izvođača, pretežno dece i 20 kulturno-umetničkih društava i pojedinaca sa Kosova.

Svim učesnicima manifestacije biće dodeljeni medaljoni , diplome i pehari kao motivacija za dalji napredak i razvijanje talenta.

Manifestaciju su podržali kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.