Patrijarh Porfirije uručio tomos arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop MPC Stefan
Izvor: Večernje novosti

U sabornoj crkvi u Beogradu održana je sveta arhijerejska liturgija koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop makedonsko-ohridski Stefan sa vladikama obe crkve, nakon koje je patrijarh Porfirije uručio tomos arhiepiskopu Stefanu o priznanju autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve, prenose Večernje novosti.

Nakon liturgije patrijarh Porfirije je istakao da je raskol između srpske i makedonske pravoslavne crkve završen.

"Danas po blagodeti božjoj imamo priliku da ovenčamo to što već postoji među nama a to je jedinstvo. To jedinstvo je u jednom periodu bilo narušeno ali je zaspostavljeno u duhu Crkve, a to je da makedonska crkva, ohridska arhiepiskopija ima ne samo uslove nego potrebu da se organizuje u kontekst autokefalne crkve, da se ispostavi da je to najbolji mogući način i metod života naših pravoslavnih braće i sestara u Severnoj Makedoniji. Zato ono što smo već realizovali kroz služenje liturgije u Skoplju danas osećamo da javno i pred svima dokumentom koji se zove tomos to i obznanimo", rekao je srpski patrijarh.

Odluka da se prizna autokefalnost MPC doneta je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine. Za tu odluku glasalo je svih 42 episkopa SPC.

Posle prve zajednicke liturgije MPC i SPC u Skoplju patrijarh Porfirije saopstio je odluku Sabora koji je "jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve - Arhiepiskopije Ohridske" i prihvatio njenu autokefalnost.

Patrijarh je tada rekao da će nakon zajedničkog obavljanja tehničko-organizacionih detalja, biti obaveštene sve ostale pravoslavne crkve, koje će biti pozvane da "po svom kanonskom redu i poretku" prihvate autokefalni status MPC.