Petković: Nije lako biti Srbin danas u Prizrenu

Rakić, Petković i vladika Teodosije u Prizrenu
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Peković izjavio je da nije lako biti Srbin u Prizrenu i učenik Bogoslovije, ali da je to pre svega velika čast. On je to rekao u Prizrenu tokom kulturno umetničkog programa priređenog povodom slave Prizrenske bogoslovije Svetih Ćirila i Metodija.

"Velika je radost da sam danas ispred Vlade Republike Srbije da proslavimo slavu Bogoslosvije Svetih Kirila i Metodija. Nije lako biti danas Srbin u Prizrenu, nije lako biti učenik Bogoslovije u Prizrenu, ali to je to pre svega velika čast, hvala što ste se ovde vratili i povratili živu crkvu", kazao je Petković.

Petković je preneo pozdrave Alksandra Vučića koji se, kako je istakao, svakog dana iskreno bori za opstanak srpskog naroda na KiM, da srpski narod ostane i opstane, ali i da se izbori za "naše interese  u našoj Pokrajini".

"Posebno insistiramo na tome u Briselu i kažemo da nam je dijalog preko potreban, suživot nam je preko potreban, kompromisno rešenje koje će biti temelj pomirenja srpskog i albanskog naroda su nam preko potrebni. U ovim teškim vremenima kada imamo sukob u Ukrajini, moramo da učinimo sve da sačuvamo mir, jer čini mi se da vi ovde najbolje znate šta mir znači", kazao je Petković.

Dodao je da će Kacelarija za KiM nastaviti da pomaže crkve i manastire.

"Obnovili smo preko 46 manastira, za poslednje tri godine obezbedili smo preko 50 miliona dinara za našu Bogosloviju", dodao je Petković.

Vladika raško prizrenski Teodosije zahvalio se svima koji su došli na obeležavanje slave i tom prilikom istakao da je danas značajna i sveta liturgija koju je u Skoplju služio patrijarh srpski Porfirije sa ahrijerejima SPC i sa arhiepiskopom Stefanom Ohridskom i predstvanikom makedonske crkve.

"Kao što znate milost Božija i poseta Božija nas je sve oradostila ove godine na majskom zasedanju  arhijerejskog sabora, gde su predstavnici Ohridske arhiepiskopije iz Skoplja zajedno služili sa nama u hramu Svetog Save i gde je uspostavljeno liturgijsko i kanonsko jedinstvo SPC i Ohridske arhiepiskopije posle 55. godina raskola", kazao je vladika Teodosije.