Petković: Pesme o Kosovu i Metohiji zov srpske duše i zavet budućim generacijama

Petar Petković i Milan Vasić
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković prisustvovao je danas premijernom predstavljaju pesme i video spota "Poleteo soko sivi" u izviđenju glumca Milana Vasića. 

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju u potpunosti je podržala realizaciju spota koji je svojevrstan zapis o lepotama naše južne pokrajine, a pesmu je objavio PGP RTS", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Obraćajući se prisutnima, Petković je zahvalio Vasiću na tome što čuva zapis o našem Кosovu. 

"Mnoge pesme su ispevane o Кosovu i Metohiji i sudbini srpskog naroda na onom mestu gde se vekovima nebo i zemlja dodiruju i gde se svakoga dana stradanje i radost življenja susreću. Ne može svako da peva o Kosovu i Metohiji i zato pesme o našoj južnoj pokrajini predstavljaju zov srpske duše i odjek slave naših predaka, ali i amanet i zavet budućim generacijama", poručio je Petković. 

 O Kosovu i Metohiji, kako navodi, mogu da pevaju samo oni koji su se napojili vode sa Šar planine, igrali kolo u porti Gračanice, molili se Joanikiju Devičkom i zaplakali na Gazimestanu.

"Ali ima jedno momče sa Kosova koje je uspelo da donese svu uzvišenost kosovsko-metohijskih pesama i Kancelarija za Kosovo i Metohiju je pomogla da svetlost dana vidi i prva pesma 'Ja sam momče sa Kosova' a koja je odavno ušla u  srce i dušu naroda s Kosmeta ali i čitavog sveta. Nadam se da će ovaj soko sivi da poleti prema nebu i da će da pronese glas o našem Kosovu i Metohiji", kazao je direktor Kancelarije za KiM.

On je istakao i da je podjednako važno da danas zajedno sa kućama, putevima, bolnicama gradimo i naše duhovne građevine "koje nam natapaju srce i dušu ne samo suzama nego i radošću i to je ono što nam svima treba u ova izazovna vremena". 

"Dragi Milane, neka je sa srećom", naveo je Petković.

Glumac Milan Vasić preneo je da je svojom najnovijom pesmom želeo da se "oduži Kosovu i Metohiji za prelepo detinjstvo". 

"Želim da sačuvam tu melodiku s KiM, ako nećemo mi, ko će? Želeo sam da prenesem šta znači porodica, ognjište, vera, koreni jer bez toga ne postojimo. Imam tu neku misiju da svake godine snimim po jednu pesmu za moj narod, da onima koji ne znaju gde su naše svetinje dočaram lepotu Кosmeta i da požele da odu tamo. Mislim da smo svi zajedno uspeli da napravimo ono što smo želeli", istako je Vasić i zahvalio na podršci Kancelariji za KiM, PGP RTS i svim saradnicima. 

Direktor PGP RTS Vladimir Grajić poželeo je Milanu Vasiću još mnogo uspešnih projekata i istakao da će na tom putu imati i podršku njegove kuće.

Autori kompozicije "Poleteo soko sivi" su Dejan Aksić - Dragan Nikolić – Miroljub Jevtić – u aranžmanu Dejana Aksića.