Petković: Samo jedinstveni možemo da opstanemo na Kosovu

Petar Petković u Slivovu
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posetio je danas srpske porodice u Slivovu i Novom Badovcu za koje su iz budžeta Vlade Srbije izdvojena sredstava za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i adaptaciju kuće.

Petković je sa funkcionerima Srpske liste posetio porodicu Srboljuba Pavića u Slivovu. Njima je uručio motokultivar i prključnu mehnizaciju. Pavići obrađuju četiri hektara obradive zemlje.

"To nam puno znači, za celu familiju. Hvala kancelariji za KiM i svima koji su mi pomogli. Živimo i dobro loše. Nedostaju ljudi,otišli su i manje nas ima", rekao je Pavić.

U Novom Badovcu, sredstvima Kancelarije za KiM, adaptirane su kuće socijalno ugroženim porodicama Maksimović i Stošić.

Siniša Maksimović sa suzama u očima obratio se novinarima. Srećan je zbog adaptacije kuće i sa nestrpljenjem očekuje da se useli u kuću  sa suprugom i troje dece.

"Ono što osećam ne mogu da ispričam. Nismo mogli da verujemo da do ovoga uopšte može da dođe. U lošoj smo situaciji bez primanja. Radovi su pri kraju i kada bude gotovo uselićemo se", rekao je Maksimović.

Porodica Stošić je raseljena iz Uroševca i njima je kuća renovirana na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je, nakon posete i razgovora sa srpskim porodicama, kazao da država Srbija izvdaja puno novca za prostor Kosova i da je  reč o kapitalnim projektima i podršci ljudima koji se bave poljoprivredom i od tog rada izdržavaju svoje porodice.

"Tu smo da obilazimo naše ljude, da rešavamo probleme i kada je reč o kontejnerskom naselju u Gračanici, gde sam dao zadatak da se uradi jedna sveobuhvatna analiza, formira komsija i da utvrdimo šta konkretno i dodatno možemo da učinimo za sve te ljude. Na svim poljima radimo ono što možemo. Postoje problemi koji su dugi i po 20 godina, ne možete sve da rešite, ali iz dana u dan probleme rešavamo. Rešavamo ih ozbiljno i ja se nadam da to narod i te kako primećuje. A primećuje i zato što ovde postoji i puna podrška i predsedniku Vučiću i Srpskoj listi i državi Srbiji", rekao je Petković.

On je naglasio da opstanak na Kosovu moguć samo uz jedinstvo srpskog naroda, koje je, kako je kazao "krvavo izgađeno i važno je da se na njemu insistira".

"Na njemu insistira pre svega naš narod, jer bez tog jedinstva nema nam opstanka, to smo dobro razumeli, tu smo lekciju i te kako dobro naučili i zbog toga hrabro zajedno sa svojom državom Srbijom i predsednikom Vučićem gledamo svaki novi dan ovde na KiM koji predstavlja novu nadu za budućnost i opstanak našeg naroda ovde u našoj južnoj pokrajini", kazao je Petković.