Petronijević: Nije bilo namere da dođe do pucnjave u Banjskoj

Petronijević i Radoičić
Izvor: Novosti

Advokat Milana Radoičića, Goran Petronijević kazao je na TV Hepi da nije bilo namere, iti je bilo predviđeno da iko strada u događajima u Banjskoj i da je pretpostavka da je nastradali albanski policajac nehatno aktivirao eksplozivnu napravu ili da je hteo da je deeaktivira, piše Blic.

"Taj glavni događaj, koji je inicirao čitav problem nastao je zbog toga što se iz neobjašnjivih razloga pripadnik kosovske policije popeo na jedan od tih kamiona, iako su oni znali od ranije, a bili i obavešteni o tome da kada se postave barikade, da se one miniraju", kazao je Petronijević.

Dodaje da se eksplozivne naprave postavljaju da bi u slučaju da buldožer krene da ih uklanja on bio onesposobljen, da bi barikade ostale.

"Zašto i ko je tog momka poslao da se popne na barikadu? Taj momak je nevina žrtva. Nije bilo predviđeno da bilo ko strada. Pretpostavka je da je on to nehatno aktivirao ili da je hteo da deaktivira napravu. To znaju oni koji su bili uz njega tada i ako budu pošteni reći će šta se i kako zaista dogodilo. On nije bio žrtva bilo kakve vatre, to je bio nepredviđeni događaj, koji je posle doveo do sukoba ove grupe i kosovske policije", objasnio je Petronijević.

Kako kaže, sve je bilo van zidina manastira Banjska, ali je ovo ujedno bila idealna prilika da se uvede crkva u sve to i da se SPC opet optuži za sve ovo.

"Pokušavaju da uvuku u ovo sve manastir Banjska, monahe, poklonike koji su bili unutra, koji nemaju veze ni sa čim, monasi, poslušnici.. Niko od njih nije ni pretpostavljao šta će se dogoditi", naveo je.

Na pitanje kako je došlo do obračuna kod manastira, Petronijević kaže da se dogodilo to i da je došlo do međusobne vatre, a da se manastir našao između albanske policije i grupe momaka sa druge strane.

"To je jedino gde se manastir može pominjati. Treba biti jako oprezan, manastir je glavni deo sela, i po čemu je selo poznato. Te stvari obavezno treba odvojiti", istakao je Goran Petronijević.

Prema njegovim rečima, podaci ukazuju da je jedan (najmanje) od Srba ranjen i onda su prišli neki policajci, sa strane Prištine i direktno mu pucali u glavu rafale.

"To se može videti na slikama. Potpuno je razneta desna strana glave, vidi se na fotografijama. On je pao na levu stranu i tu su mu uputili rafal. Čak da je i neprijatelj, da je pucao na njih, a nije, onog momenta kada bude ranjen, on nije neprijatelj već ranjenik i međunarodna zajednica potpisuje obavezno postupanje. Konvencije UN i EU o ponašanju policije pa čak i u ovim situacijama. Ljudski život je neprikosnoven. Očigledno je da prisustvo i EU i UN u vidu Kfora, i svi znaju a niko ništa ne preduzima, niko ne govori evo istražićemo. Nekontrolisane situacije povlače nekontrolisane događaje, jedna od tih situaciji je i smrt Bojana, zloupotrebom kosovske policije ili nekog ko je sa njima bio", dodao je.

Petronijević kaže i da po nekim podacima je bilo i više ranjenih, kao i da je očigledno da nije samo kosovska policija učestvovala.

Navodi da je možda neka paravojna formacija.

"To je jedna od stvari, a sa druge strane Priština nije prijavila, sem tog momka što je stradao i dvojicu ranjenih, nikoga više. To je nemoguće u pucnjavi koja je trajala nekoliko sati. Loše i teško i ružno sve što se dogodilo, ali Priština ima šta da krije. Nisu dozvolili nikome da prisustvuje obdukciji, nisu dozvolili ništa. Gotovo sedam dana su čekali na kraj obdukcije, što pokazuje ozbiljnu sumnju da se njihova krivica otkrije", kazao je.

Kako je dalje naveo, "uobičajeno je da su prvo krivi Srbi, a onda se tek gleda šta se dogodilo".

Treba pitati kosovsku policiju šta se dogodilo, ko je učestvovao, da li su momci likvidirani takoreći "overeni", to je sada ono čime će se istraga baviti, kazao je Petronijević i dodao da je Tužilaštvo predložilo pritvor za Milana Radoičića, ali da sud nije prihvatio.

"Tu nema dokaza, dokazi su u Prištini, nažalost. Kakva je njihova strategija, šta će tražiti, to ćemo videti. Radoičić neće otkriti njihov identitet, moj posao je da štitim klijenta pred sudom i tužilaštvom i ja ću to činiti", istakao je.