Vrhovni sud poništio presudu Todosijeviću, ponovno suđenje

Ivan Todosijević
Izvor: Kosovo Online

Vrhovni sud Kosova vratio je slučaj bivšeg ministra administracije i lokalne samouprave Ivana Todosijevića, koga je Osnovni sud u Prištini osudio na dve godine zatvora zbog izjave o Račku, na ponovno suđenje, prenosi Koha.

Vrhovni sud je poništio i presudu Apelacionog suda kojom je potvrđena prvostepena presuda.

"Vrhovni sud je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti branioca osuđenog I.T. i poništio presudu Osnovnog suda u Prištini i presudu Apelacionog suda i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Todosijević je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o događajima u Račku, On je povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije u Zvečanu izjavio:

"Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju".

Optužnica mu je na teret stavljala delo "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".