Po deveti put postavljen spomenik nestalim novinarima Ranku Pereniću i Đuru Slavuju

Postavljanje spomen obeležja na mestu nestanka novinara Ranka Perenića i Đure Slavuja
Izvor: Kosovo Online

Između Velike Hoče i Zočišta, na mestu gde su pre skoro 24 godine oteti novinari Ranko Perenić i Đuro Slavuj, po deveti put je postavljeno spomen obeležje.

Ponovom postavljanju spomenika nestalim novinarima prisustustvovalo je oko 40 novinara iz Aleksinca, Beograda, i redakcija srpskih medija sa Kosova, kao i supruga Ranka Perenića.

Kako je tom prilikom kazao dipredsednik UNS, koje je o organizovalo postavljanje obeležja, Živojin Rakočević, ovo je spomenik koji je najviše puta rušen i obnavljan na Kosovu. On dodao je se i dalje čeka na odgovor gde su i šta se deslio sa 17 novinara koji su stradali na Kosovu radeći svoj posao.

"Nema spomen obeležja ili spomenika koji je više puta rušne ni objavljan od novinarima na KiM. Nama su nudili da spomen obeležje preselimo u srspku sredinu, ali smo poručili da to nećemo uraditi, i daćemo dokle godi bude ove profesije na KiM i u Srbiji obanvaljati spomen obeležje sa istom rečenicom: "Tražmo ih". Ta rečenica je suština svega onog što se nama dešava. Tražimo izgubljenu slobodu, tražimo otete, nestale kolege, da se pronađu zločinci koji su ubili naše kolege", poručio je Rakočević.

Supruga Ranaka Perenića, Snežana, zahvalila je svima što je spomenik ponovo postavljen.

"Hvala svima što istrajavate i što pokušavate i vi i ja zajedno da otrkrijemo istinu. Danas sam jako tužna, razočarana, ne mogu da verujm da nekome smeta ploča koja ne remeti nikog", kazala je Snežana.

Novinarka Jelena Petković uradila je istraživanje o svim nestalim novinarima na Kosovu, i kazala da je to jedno civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinom  prava.

"Istraživanje otmice, nestanaka naših kolega jedno je civilizacijsko pitanje za sve one koji se bave vladavinmom prava i koji su tu moć na ovom prostoru imali. Ni 23 godine posle ne znamo gde su naše kolege i to meni govori da nešto nije uredu. Mi ćemo svi zajedno nastaviti da podsećamo na ovaj datum, a bilo bi dobro kada bismo mogli da ih češće podsećamo da je neko tamo u svetu zadužen da istraži zločine", kazala je Petković.

Urednica lista "Jedinstvo"  Rada Komezac reklaje da rušenje spomenika nestalim novinarama pokazuje mrak u kome se jedno društvo nalazi.

"Pored toga treba da imamo u vidi za ove 23 godine da je skoro jedna polovina nerazrašnjenih slučajeva ubistava i nestanka novinara na KiM. Sve to nije smetalo 'Fridom hausu' da u svom izveštaju navede da je Kosovo napredovalo u svim oblastima pa i u oblastima pravosuđa, što će dati vetar u leđa nekim institucijama da ne čine ništa da bi se rasvetlila sudbina nestalih kolega", kazala je Komezac

Komezac je napomenula da u društvu postoji zavera ćutanja i pozvala ljude da zbog svoje savesti progovore, da se istina sazna, je su Perenić i Slavuj, kako je istakla bili samo novinari, sa olovkom, diktafnom, i novinarskom beležnicom.

Okupljeni novinari su nakon postavljanja spomenika istakli transparent na kojem je pisalo "Vratite nam naše kolege".