Ponovo srušena ploča na mestu otmice Đura Slavuja i Ranka Perenića

Članovi UNS na mestu otmice novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića
Izvor: Kosovo Online

Na mestu gde su otetiti novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić ponovo je srušena ploča koju su postavili Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

To je osmi put u poslednjih devet godina da je uklonjena ova spomen ploča na kojoj piše: “Ovde su 21. 8. 1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih”.

Kasno popodne, predsednik UNS-a Živojin Rakočević i predsednik DNKiM Budimir Ničić stigli su na mesto na kojem se ploča nalazila i odakle se svake godine zahteva da se rasvetle ubistva i otmice novinara i medijskih radnika na Kosovu.

„Ovo društvo nije sposobno da se suoči sa zločinima i osnovnim slobodama. Dajte da znamo šta se desilo Slavuju, Pereniću. Dajte da znamo šta se desilo sa 17 kolega Albanaca, Srba, stranaca koji su ovde stradali radeći ovaj posao“, poručio je predsednik UNS-a.

Dodao je da nema nikakvog smisla "ubiti drugi, osmi, deseti put ljude koji su samo radili svoj posao". 

Za višestruko rušenje ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Tada je Šaban Beriša (47) uslovno kažnjen na tri meseca zatvora i 200 evra novčane kazne za rušenje ploče.

Uprkos podatku da je Beriša u istrazi priznao da je ploču iščupao koristeći građevinsku mašinu i da je bio motivisan etničkim razlozima, kako je saopštio UNS, u presudi je ta okolnost izostavljena.