Preminuo raščinjeni episkop Artemije

Vladika Artemije
Izvor: Vladika Artemije (Foto Novosti)

Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.

Kako navodi taj medij, raščinjeni vladika je bio slabijeg zdravstvenog stanja.

Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-mateijalnog vođenja poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve.

Artemije (Marko) Radosavljević rođen je u selu Lelić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet zavrišio je u Atini gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formiao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. 2015. godine izopšten je iz SPC. Na mesto episkopa raško-prizrenskog imenovan je dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posledica koronavirusa.

Ja
21. Novembar 2020.
Neka pociva u miru
Саша
21. Novembar 2020.
Слава теби Господе. Дај нашем епископу спокој и да се из рајског насеља моли за свој србски народ и Космет.
goca
21. Novembar 2020.
Pocivaj u miru 😢
Vecnaja pamjat
22. Novembar 2020.
Vecnaja pamjat