Priština: Od avgusta 2019. godine legalizovana 533 građevinska objekta

Radnci na građevini
Izvor: pixabay

Od početka 2021. godine, Direkcija za urbanizam u opštini Priština izdala je 14 građevinskih dozvola, izjavio je direktor te direkcije Ardian Oluri koji je dodao i da su od avgusta 2019. godine legalizovana 533 građevinska objekta, prenosi Ekonomija onlajn.

"U 2020. godini imali smo mali pad broja izdatih dozvola, tada je izdata 151 građevinsku dozvola, u poređenju sa 182 dozvole koje smo izdali prethodne“, rekao je Oluri.

Kako je naveo, zbog situacije sa pandemijom, očekivao se pad u broju izdatih dozvola, međutim, na opšte iznenađenje, nije bilo onako kako se očekivalo da će biti.

"Ove godine, od 1. januara do sada, izdali smo 14 građevinskih dozvola i to izgleda prilično obećavajuće. Nadamo se da ćemo i dalje imati zahteve za izdavanje, jer je građevinarstvo važna industrija u našoj ekonomiji i utiče na zapošljavanje i ekonomski rast", rekao je Oluri.

Istakao je i da se program za olakšavanje postupaka za legalizaciju ilegalnih predmeta pokazao uspešnim, jer je ovog puta bilo više zahteva građana za poštovanje zakonskih procedura.

"Novi zakon koji je stupio na snagu i koji je sada na snazi u velikoj meri je pojednostavio postupak za izdavanje građevinskih dozvola, što je svakako dobra stvar“, rekao je Oluri.

Kako je rekao, u Prištini se trenutno sprovodi tzv. treći program za izdavanje dozvola, koji je omogućio i da se broj izdatih dozvola poveća.

"Smatram ga veoma uspešnim, ako ga uporedimo sa dva prethodna programa, i sprovođenjem ovog programa od avgusta 2019. uspeli smo da legalizujemo 533 objekta. Nadam se da će se zahtevi povećati i da ćemo povećati intenzitet rada. Procenjuje se da je u Prištini oko 46.000 ilegalnih objekata", rekao je Oluri.

Prema novom zakonu, kao nelegalni objekti tretiraju se oni koji su započeti sa gradnjom pre 5. septembra 2018. godine, dok su objekti izgrađeni pre 2004. godine oslobođeni plaćanja poreza.

"Rok za prijavu je do septembra ove godine i ovaj rok se odlukom Vlade može produžiti za još godinu dana. Ukoliko se ti rokovi ne ispoštuju, takvi objekti će biti uključeni na spisak za rušenje “, rekao je Oluri.

Ipak, napominje i da trenutni zakon favorizuje ljude koji su gradili bez dozvole, jer su troškovi sada mnogo niži nego za ona lica koja su prošla pravni postupak.