Priština: U Crkvi Svetog Nikole obeležena hramovna slava

Crkva Svetog Nikole u Prištini - hramovna slava
Izvor: Kosovo Online

U Crkvi Svetog Nikole u Prištini, koja danas obeležava hramovnu slavu, ovog jutra okupilo se više od 50 vernika, kako raseljenih iz ovog grada, tako i onih koji žive u obližnjim mestima.

Liturgija povodom obeležavanja hramovne slave počela je u 8 sati, a služili su je parosi Staniša Arsić i Zoran Gođevac.

"Okupili smo se danas ovde da proslavimo svetitelja koji je najpoštovaniji u našem narodu, ali ne samo u našem narodu već u celom pravoslavnom svetu. Mi koji proslavljamo svetitelje ugledamo se na njih, da ne bude da proslavljamo svetitelje smo  jelom i pićem, nego da ih proslavljamo čineći dela koji su oni činili, radeći ono što su oni radili, ugledajući se na njih, misleći kao oni, tvoreći ono što je Božija volja. Da Bog da da se svake godine okupljamo u što većem broju i da ovaj hram time ukrasimo, jer svi smo mi ukras ovoga mesta i hrama", rekao je Gođevac u besedi nakon liturgije.

Ove godine kolačar slave bila je Sandra Cvetković, koja je rekla da Crkva Svetog Nikole u Prištini za nju ima veliki značaj.

"U njoj sam krštena, u dvorištu crkve sam provela detinjstvo, živela sam svega par ulica dalje", rekla je Cvetković.

Naredne godine kolačar će biti Aleksandra Ničić, koja je istakla značaj očuvanja tradicije.

"Mnogo sam srećna što sam preuzela kolačarstvo od moje drugarice Sandre. Volim da dolazim ovde, krstila sam se ovde, dolazila sam kod dede i babe u goste. Dolazim kad god mogu na liturgiju, ovo je prilika da se naša tradicija očuva", rekla je Ničić.

Srpska pravoslavna crka i vernici danas, 19 decembra (6. decembra po Julijanskom kalendaru), praznuju Svetog Nikolu, sveca koga kao porodičnog zaštitnika i krsnu slavu proslavlja najveći broj Srba.

Često se može čuti da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, dok druga polovina na taj dan ide na slavu kod svojih prijatelja i rođaka.

Sveti Nikola Čudotvorac je rođen u gradu Patari u Likiji kao jedinac uglednih i bogatih roditelja. Duhovni život je započeo u manastiru Novi Sion. Posle smrti svojih roditelja vođen čudnim nebeskim glasom krenuo je da širi veru, pravdu i milosrđe.

Bio je episkop u gradu Mira u Likiji, u Maloj Aziji i učesnik Prvog vaseljenskog sabora hrišćanske crkve koji je organizovao rimski car Konstantin veliki, koji je održan u Nikeji 325 godine.

Sveti Nikola je jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika u srpskom narodu, a sam svetac je zaštitnik putnika, moreplovaca (pomoraca), mornara, lađara, ribara, vodeničara, trgovaca, pekara, strelaca, sirotinje, djece i studenata.

Praznik Sveteg Nikole pada u vreme božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu. 

Ovom svecu je posvećeno više od 1.100 crkava u Srbiji. Danas je hramovna slava i u crkvi u Kosovu Polju.