Prištinski vatrogasci malobrojni i bez podmlađenog kadra

vatrogasci-pozar-vatra-gasenje-vatre
Izvor: RTV

Vatrogasna služba u Prištini suočava se sa različitim izazovima i problemima, a osim borbe sa koronavirusom, jedan od najvećih problema je u poslednje vreme i nedostatak dovoljnog broja vatrogasaca i njihova starosna dob, prenosi Ljajmi.

Komandant Profesionalne vatrogasne jedinice Ljatif Zeka rekao je da je prošlo skoro 20 godina od kako u ovoj brigadi nisu angažovani novi vatrogasci, dok su oni koji trenutno rade, kako dodaje, u zavidnim godinama, da bi radili taj posao.

Uz to, Zeka kaže da uprkos obećanjima tokom mandata nekoliko vlada, status vatrogasaca još uvek nije rešen.

"Prošlo je 17 godina, a nije zaposlen nijedan novi vatrogasac u Vatrogasnoj brigadi u Prištini. Prosečna starost u brigadi je 48 godina, i zaista smo prestari da bismo radili ovaj posao. Rečeno nam je da će biti rešen status vatrogasaca na celom Kosovu, ali prošlo je devet godina i to nije rešeno", rekao je Zeka.

On dodaje da u toj brigadi trenutno rade 93 vatrogasca, a da im za područje koje pokrivaju treba najmanje dva puta više. KAo jedan od problema navodi i neslaganje među institucijama.

"To je veoma veliki problem, jer vatrogasna brigada Prištine, pokriva još tri opštine, Kosovo Polje, Obilić i Gračanicu i umesto 93 vatrogasca koliko sada imamo, trebalo bi da bude najmanje 200, kako bi pravilno pokrili područje za koje smo zaduženi. Trenutno ova brigada ima budžet za 115 vatrogasaca, odnosno imamo ga za još 22 vatrogasca, ali oni nisu prihvaćeni, jer ne mogu da se dogovore Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za vanredne situacije sa opštinom", rekao je Zeka za Kosovo Pres.

On je istakao da su tokom ove godine vatrogasci izveli više od 1.500 intervencija, što je manje u odnosu na prethodnu godinu.

"Prošle godine smo imali više intervencija, bilo je 2.055 intervencija, ove godine imamo 1.500, a neke intervencije nisu evidentirane", dodaje Zeka.

Prema njegovim rečima, koronavirus nije zaobišao ni vatrogasce. Iz brigade je šest vatrogasaca bilo zaraženo, a jedan je preminuo.

Zeka kaže da su tokom pandemije vatrogasne jedinice Prištinske brigade radile 24 sata dnevno, samo da bi bile na usluzi građanima, ali ublažavanjem mera vratile su se na prethodni 12-časovni raspored.

Kao jednu od važnijih stvari Zeka navodi zdravstveno osiguranje za vatrogasce, jer, kako dodaje, postoje slučajevi kada se, zbog povreda koje pretrpe na radu, lečenje vrši sopstvenim sredstvima.