Rakočević: Naše kulturno blago nestaje pred našim očima

Živojin Rakočević
Izvor: Radio Mitrovica Sever

Književnik i novinar Živojin Rakočević izjavio je danas da strašni događaji koji su zadesili narod na Kosovu i dalje žive, da je svaka crkva na Kosovu važna i da nijedan napad na svetinju nije mali i beznačajan, prenosi Radio Mitrovica Sever.

“Mart je mesec kada nam se mnogo toga strašnog dogodilo, i reklo bi se da se sa početkom proleća ovde budi zlo i nesreća i dešavaju se strašni događaji od kojih neki žive i dalje. Poslednji napadi na crkve na Kosovu i Metohiji nadovezuju se  na četrdeset godina od paljenja Pećke patrijaršije, i ta vatra iz Patrijaršije od pre četrdeset godina i dalje gori".

Rakočević je i dodao da "kada se skrnavi svetinja, to ne može biti malo i beznačajno".

"Ono što mi imamo prilike da vidimo je samo delić onoga što se zaista dešava. Po čitavoj teritoriji Kosova i Metohije raznosi se naše kulturno blago, odnosi se kamenje sa crkava. Mi više ne znamo šta se dešava u stotinama sela u kojima su postojale naše crkve, groblja i zapisi, a to ne možemo znati zbog toga što nam je zabranjeno. Naša civilizacija nestaje pred našim očima”, rekao je Rakočević za RTV Gračanica.

Ja
19. Mart 2021.
Bice opet izgradjeni crkve nece tako izgledati !!!!!!
Traktor
19. Mart 2021.
Ma jasno Živojine jasno. Samo pitanje je ko obija i skrnavi svetinje? To treba istražiti.