Ruski patrijarh: Bog je crkvi Svetog Save darovao mudrog patrijarha

Sahrana patrijarha Irineja
Izvor: Tanjug

Bog je Crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha Irineja, koji je svojim uzvišenim autoritetom i nepokolebljivom revnošću učinio mnogo za očuvanje jednistva vaseljenskog pravoslavlja i poštovanje kanonskog poretka u hrišćanskoj crkvi, poručio je danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Poruku patrijarha Kirila, nad odrom počivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save, pročitao je šef poslanstva Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion Volokolamski.

"Sa osećanjem duboke tuge primio sam vest o upokojenju mog sabrata, patrijarha SPC Irineja. U ime pastira, monaštva Ruske pravoslavne crkve i lično ime izražavam saucesće zbog gubika koji je zadesio sestrinsku Srpsku pravoslavnu crkvu", naveo je patrijarh Kiril.

On je istakao da je Bog crkvi svetitelja Save darovao mudorg patrijarha, koji je ceo dživot posvetio njegovoj duhovnoj brizi.

"Ispunjen iskrenom hrišćanskom ljubavlju za ljude, počivši patrijarh se, ne štedeći svoju snagu, uvek trudio da bude pored svoje pastve, tešeći se živim razgovorom sa narodom, radujući se sa radosnima, a tugujući sa onima koji tuguju", preneo je mitropolit Ilarion.

Kako je naveo, patrijarh Irinej je u poslednjem času svog zivota, podelio stradanja sa onim vernicima kojima je život iznenada prekinula strašna epidemija.

"Počivši patrijarh je svojim uzvišenim autoritetom i nepokolebljivom revnošću, svetštenim kanonima, učinio mnogo za očuvanje jednistva vaseljenskog pravoslavlja i poštovanje kanonskog poretka u svetoj crkvi Hristovoj", naveo je moskovski patrijarh.

Kako je naveo u poruci, patrijarh Irinej bio je veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve, koju ju je više puta posećivao, "obišavši ne samo Moskvu, već i grad Svetog Petra i centar krštenja Rusije Kijev i prestonicu Belorusije Minsk".

Dodao je da je srpski patrijarh Irinej više puta sa svetiteljskvom usrdnošću i revnošću govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini.

Kako je naveo u poruci, poslednja, ali nažalost neostvarena želja Irineja, bila je da zajedno osvete Hram Svetog Save, dodajući da će završetak unutrašnjeg uređenja veličanstvenog Hrama ući u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegovog patrijaršijskog služenja.

"Hrist, koji je vaskrsenje i život, neka upokoji njegovu dušu u naselje pravednika, u kojima nema bolesti, tuge, uzdaha, već večni život. Veecan mu i blag pomen, s ljubavlju u gospodu, patrijarh moskovski i cele Rusije, Kiril", preneo je poruku mitropolit Ilarion.