Kurti: Manastir Dečani je u dobrom stanju, bogatim kulturnim nasleđem Kosovo doprinosi globalnoj zajednici

Aljbin Kurti
Izvor: Koha ditore

Kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je cirkularno pismo na adrese više od 50 premijera evropskih i zemalja sveta u kojem se žali na odluku organizacije "Evropa Nostra" da manastir Visoki Dečani uvrsti na listu ugroženog nasleđa i uverava ih da je kulturni nasleđe na Kosovu u "dobrom stanju", dodajući da je kulturno nasleđe na Kosovu "jedan od najjačih argumenata dodatne vrednosti kojom Kosovo doprinosi globalnoj zajednici nacija, naroda i kulture."

Kurti je, između ostalih, pismo do koga je došao Kosovo onlajn, uputio i premijerima zemalja u regionu, između ostalih i premijerki Srbije Ani Brnabić, ali i liderima SAD, Kanade i Japana.

"Imam izuzetno zadovoljstvo da Vam se obratim ovim pismom kao novi premijer Republike Kosovo. Kao što znate, naša Republika nastala je 17. februara 2008. godine, a našu deklaraciju o nezavisnosti potvrdio je Međunarodni sud pravde 2010. godine. Naša mlada zemlja naporno se trudi da održava korak sa razvijenim nacijama u svetu. Jedna od ključnih oblasti od posebnog interesovanja za našu vladu, u koju nameravamo da unesemo dodatnu vrednost, jeste kulturno nasleđe. Produbljivanje bilateralnih odnosa i članstvo u međunarodnim organizacijama, kako verujemo, jeste pravi put ka integraciji našeg kulturnog nasleđa u globalni sistem kulturnih vrednosti", piše Kurti na početku svog pisma.

Kako kaže, želja mu je da pismom potvrdi odlučnu posvećenost Vlade Kosova da zaštiti celokupno kulturno nasleđe Kosova.

"Konkretno, želim da vas uverim u našu sistematsku opredeljenost da marljivo sprovodimo ustavne i zakonske garancije za zaštitu kulturnog nasleđa manjinskih zajednica. Želim da istaknem naš svakodnevni rad u pružanju punog obezbeđenja pravoslavnim crkvama i manastirima na Kosovu. Nakon proglašenja nezavisnosti, Vlada Kosova odobrila je sve sve ustavne, zakonske, institucionalne i političke garancije za zaštitu i unapređenje prava svih manjinskih zajednica u našoj zemlji. Te garancije proističu iz dugog međunarodnog procesa za određivanje statusa Kosova i zasnivaju se na najnaprednijim međunarodnim koncencijama i praksi", kaže Kurti.

Po njegovim rečima, kroz jedinstven pristup, sa ustavnim i zakonskim odredbama koje obuhvataju afirmativne mere, "Kosovo je izgradilo i sada sprovodi okvir za garantovanje i zaštitu kulturnih prava srpske zajednice"

"Napori da se konstruiše narativ navodno 'ugroženih pravoslavnih crkvi' na Kosovu neumoljivo traje. Nedavno je dobio na zamahu, ovog puta preko građanskog društva i profesionalnih platformi. Na spisku koji je objavila organizacija 'Evropa Nostra', manastir Dečani, dragulj svetske arhitekture i jedan od najzaštićenijih spomenika u našoj državi, koji je u izvanredno dobrom stanju, proglašen je jednim od najugroženijih spomenika u Evropi. Duboko sam ubeđen da je ta odluka, osim što je neosnovana, krajnje politički motivisana. Od trenutka nominacije do proglašenja konačnog spiska, proces je obeležilo više protivrečnosti. Pozvali smo organizaciju 'Evropa Nostra' da poseti Kosovo, jer smo saznali da nisu videli lično u kakvom je stanju pomenuti spomenik kao i da se nisu konsultovali sa zajednicom, stručnjacima, organizacijama, institucijama niti drugim relevantnim činiocima. Čvrsto verujemo da će, nakon provere činjeničnog stanja na terenu, ova netačna odluka biti ukinuta i da će Evropa Nostra preduzeti dodatne korake da ispravi štetu koju je nanela ugledu Kosova", poručuje Kurti u pismu liderima zemalja Evrope i sveta.

Kako navodi u pismu, manastir Dečani i druge pravoslavne crkve i manastiri na Kosovu u dobrom su stanju, "sa punim ustavnim i zakonskim garancijama i punom bezbednošću, tako da nisu ugroženi bilo kakvim rizikom".

"To su spomenici kojima se kosovska vlada i društvo ponose. Kao i ranije tokom istorije, isto tako će i u budućnosti ti spomenici biti zaštićeni velikom ljubavlju i posvećenošću. Institucije Republike Kosovo najviši su organ vlasti za zaštitu kulturnog nasleđa, koje je univerzalno i pripada celokupnom čovečanstvu, prethodnim, sadašnjoj i budućim generacijama. Vlada Kosova zalaže se za iskren i sistematski dijalog sa svim predstavnicima manjinskih zajednica u zemlji, naročito onima koji su Srbi, uključujući sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve na Kosovu", ističe Kurti.

Takođe dodaje da je Kosovo je bezbedna zemlja i da podaci iz izveštaja lokalnih i međunarodnih institucija "pokazuju da je jedno od najbezbednijih i najmirnijih mesta u Evropi".

"Građani Kosova poštuju kulturnu različitost, jer je to jedna od najuvaženijih vrednosti našeg društva. Međuverska harmonija je kvalitet po kojem se kosovsko društvo izdvaja. Mi gajimo posebno poštovanje prema našim bogomoljama i do sada smo pružili nebrojene istorijske primere aktivne zaštite tih spomenika. Pokušaji da se prikaže drugačija stvarnost nisu ništa drugo do iskorišćavanje kulturnog nasleđa u određene političke svrhe. Verujemo u univerzalnost kulturnog nasleđa a kao takvog i u njegov ujedinjujući potencijal. Želimo da se ujedinimo oko kulturnog nasleđa; tu ćemo naći mir kad pronađemo jedni druge", naglašava Kurti.

Takođe ističe da u tom konktekstu Kosovo izražav svoju spremnost da preuzme dodatnu međunarodnu odgovornost i da obezbedi "zaštitu i najefikasnije upravljanje svojim celokupnim kulturnim nasleđem".

On je dodao i de je "integracija Kosova u međunarodne platforme u najboljem je interesu kulturnog nasleđa i baštine zajednice koji se nalaze na Kosovu",

"Da zaključim, te uz zahvalnost za vaše vreme i pažnju, pozivam Vas da podržite Kosovo na njegovom putu razvoja, da sagledate naše bogato kulturno nasleđe kao jedan od najjačih argumenata dodatne vrednosti kojom naša zemlja doprinosi globalnoj zajednici nacija, naroda i kulture", završava Kurti svoje cirkularno pismo.

 

 

Lio
22. Maj 2021.
Bravo republika Kosova
Srbin
22. Maj 2021.
Kakva republika čoveče kad većina ceo svet ne priznao Kosovo, a Kurti može samo da sanja i kuka
Skm
22. Maj 2021.
Brzo si zaboravio da su pripadnici KFOR a jedva sacuvali od Albanaca te manastire da ih ne spale, kao mnoge druge po Kosovu i Metohiji!!
Volkov
22. Maj 2021.
Provaljen si Kurti i prestani vise da prisvajas tudju imovinu, ali te razumem kada svoju nemate.
косовац
22. Maj 2021.
Православни манастири на Косову и Метохији су културно наслеђе Србије и СПЦ а не Косова*
Lii
22. Maj 2021.
Bravo Albin Kurt
Genci
13. Jun 2021.
samo cinjenicu albin kaze bravo