Sejdiu: Nastavlja se trend odlaska lekara sa Kosova

Peljurat Sejdiu
Izvor: Printscreen

Predsednik kosovske lekarske komore Pljeurat Sejdiu kaže da je u prva tri meseca ove godine, 30 lekara zatražilo dokumentaciju za odlazak sa Kosova od kojih su neki već otišli i dodao da Vlada nema strategiju da zaustavi njihov odlazak, piše Koha.

Sejdiu kaže da nadležne institucije ne preduzinmaju ništa da spreče odlazak lekara.

"U poslednjih tri meseca imamo 30 kolega koji su završavili ili završavaju dokumentaciju za odlazak sa Kosova što nam govori da se ništa nije promenilo i da nije preduzeta nikakva mera da se njihov odlazak zaustavi ili smanji”, rekao je Sejdiu.

Sejdiu kaže da uprkos tome, na Kosovu ima preko 400 nezaposlenih lekara.

Sejdiu je kritikovao centralni i lokalni nivo vlasti jer kaže da su moćni ljudi zloupotrebili svoje pozicije za lične interese.

"Ministarstvo finansija je, ne samo sada već i ranije, uvek dokumentovalo da je davalo nova radna mesta lekarima ali su gradonačelnici opština, koji su nadležni, zapošljavali i druge nezdravstvene radnike zbog čega je došlo do zloupotrebe radnih mesta. Zbog toga sada postoji opasnost za sekundarni nivo bolnica koje počinju da imaju problema zbog nedostatka specijalista”, kaže Sejdiu.