Opozicija: Vlada i ministarstvo zdravlja nemaju strategiju da spreče odlazak lekara

Lekari
Izvor: Reporteri

Opozicione stranke Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova navode da Vlada i Ministarstvo zdravlja nemaju plan ni strategiju da spreče odlazak lekara sa Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema rečima opozicionih poslanika, ukoliko Vlada i Ministarstvo ne preduzmu neke korake, broj lekara koji će napustiti Kosovo biće veoma veliki.

Bivši ministar zdravlja, sada zamenik DSK Armend Zemaj, rekao je da je odlazak lekara i drugih zdravstvenih radnika velika katastrofa koja pogađa Kosovo, a koja „povređuje“ javni zdravstveni i privatni sektor.

„Ako nema plana i strategije da se oni zadrže, i funkcionalno i materijalno, Egzodus doktora, specijalista, mladih doktora će biti kontinuiran. Ovo je velika katastrofa za javni zdravstveni sektor, ali šteti i privatnom sektoru, pre svega nezi i uslugama koje građani Kosova dobijaju”, rekao je on.

Zemaj je rekao da Vlada i Ministarstvo zdravlja nemaju uspeha u zdravstvenom sektoru.

“Nažalost, poslednje tri godine su bile jako štetne. U januaru imamo veliki broju zahteva za odlazak lekara dok Vlada ne izlazibu susret zahtevima i ne rešava probleme", rekao je on.

Poslanik Šemsedin Drešaj, koji je po struci lekar, rekao je da još uvek nisu videli pravu strategiju u smislu konkretnih koraka.

Prema podacima Lekarske komore, samo 2023. godine Kosovo je napustilo 150 lekara, a razlozi za odlazak su loši uslovi rada i niske plate.

„Ovo je loše za Kosovo, počelo je 2021. godine i nastavlilko se do danas. Broj medicinskih radnika koji napuštaju Kosovo iz godine u godinu je veći. Nismo videli nikakvu pravu strategiju Vlade i Ministarstva u smislu preduzimanja konkretnih koraka“, rekao je on.

Dodaje da lekari koji odlaze kao glavni razlog navode uslove rada i zapošljavanje a taj broj se povećao dobijanjem vizne liberalizacije.

“Treba da se u rešavanje problema uključi društvo, Ministarstva zdravlja i Vlada, kako bi se ovaj trend zaustavio. Postaje jako loše, posebno nakon liberalizacije”, rekao je Drešaj.