SPC: Međunarodne institucije da omoguće na Kosovu vladavinu prava i poštovanje verskih sloboda

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

Eparhija raško-prizrenska SPC izrazila je duboku zabrinutost što zemljište manastira Visoki Dečani nije vraćeno, ni nakon šest godina od odluke Ustavnog suda Kosova.

Iz Eparhije podsećaju da je Ustavni sud 20. maja 2016 godine pravosnažno potvrdio vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta koje ga okružuje.

"Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke pomenutog suda i upornog kršenja imovinskih prava SPC od strane kosovskih institucija. Godinama smo svedoci otvorene opstukcije vladavine prava kao i brojnih neodgovornih i provokativnih izjava prištinskih zvaničnika, koje nimalo ne doprinose stabilnosti i pomirenju na prostoru Kosova i Metohije i podstiču etničku i versku netrpeljivost prema našoj Crkvi, kao najstarijoj verskoj instituciji na ovom prostoru", navodi se u saopštenju Eparhije.

Kako se dodaje, takav odnos kosovskih vlasti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz veliki broj pljački i napada na hramove SPC, od kojih većina nije istražena, niti su počinioci privedeni pravdi, jasno pokazuje da kosovske institucije nisu ni voljne niti u stanju da poštuju svoje sopstvene sudske odluke i pruže adekvatnu pravnu zaštitu za srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu.

"Eparhija raško-prizrenska još jednom apeluje na međunarodne institucije i diplomatske predstavnike u Prištini da učine sve što je u njihovoj moći da se za Srpsku pravoslavnu crkvu i naš verni narod na KiM uspostavi efikasna vladavina zakona, prava, kao i poštovanje ljudskih prava, verskih sloboda i identiteta SPC i njenih svetinja na Kosovu i Metohiji", ističu iz Eparhije.