Srpska koordinacija: Ubijeni žeteoci u Starom Grackom bili krivi jer su Srbi

Staro Gracko - spomen ploča stradalim žeteocima
Izvor: Kosovo Online

Povodom 22. godišnjice od masakra žetelaca u mestu Staro Gracko kod Lipljana, Кoordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) navodi da na toj teritoriji vlada odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i "kultura" nekažnjivosti zločina nad Srbima.

"23. jula 1999. godine, u danima bezakonja i sistemskog nasilja nad Srbima koje je nastupilo nakon donošenja Rezolucije SB OUN 1244, uprkos prisustvu desetina hiljada pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Кosovu i Metohiji, albanski zločinci - pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Кosova, streljali su na žetelačkom polju, a potom masakrirali 14 Srba, meštana sela Staro Gracko. Najmlađa žrtva, Novica Janićijević, imao je samo 17 godina", navodi se u saopštenju Srpske koordinacije.

Ističe se da su žrtve bile ''krive'' samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu.

"Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Кosova, niko nije odgovarao".

Naglašava se da su ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti, oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen ploču sa imenima žrtava.

"Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh UNMIК-a, КFOR-a, EULEКS-a i samoproglašenih vlasti u Prištini, da na Кosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod", navodi se u saaopštenju koje je potpisao predsednik Srpske koordinacije dr Duško Čelić.

Mali Mrav
22. Jul 2021.
Moje Saućešče obiteljima koji su izgubili svoje najmilije.