Staro Gracko: Škola i fudbal koji život znače

FK STARO GRACKO
Izvor: Facebook

Staro Gracko, u kojem živi oko 150 Srba, lider je u sportu i kulturi na centralnom Kosovu, a meštani tog sela sve što žele jeste da ne budu zaboravljeni, piše Politika.

Živimo za naše selo i za naš fudbalski klub "Gracko" koji se sada takmiči u zoni "Jug".

"Sve što želimo jeste da opstanemo na našim ognjištima", pričaju meštani sela Staro Gracko u opštini Lipljan na Kosovu.

Na pitomim zelenim poljima koja se prostiru kraj reke Sitnice živi oko 150 Srba i isto toliko Albanaca.

Društveni život Srba, prema rečima Zorana Ćirkovića, člana Upravnog odbora fudbalskog kluba odvija se na terenu kao i u zgradi i dvorištu izdvojenog odeljenja osnovne škole "Braća Aksić" iz Lipljana.

U učionicama, osim što savladavaju lekcije, mališani učestvuju u brojnim radionicama i na taj način se druže uče, ali čuvaju i obogaćuju kulturni život.

"To je naš kutak, mi smo tu srećni i dišemo punim plućima",  priča Ćirković.

Fudbal kao borba za opstanak

Fudbalski klub, prema njegovim rečima, predstavlja drugi dom za omladinu iz okolnih sela ovde treniraju mladi i deca iz Starog Grackog, ali i iz drugih mesta,Gračanice, Donje i Gornje Gušterice, Dobrotina, Livađa, Plemetine i Stanišora.

Na terenu u centru sela, ponekad se okupi i po 40 dece i mladih ljudi. Pod komadom beskrajno plavog neba, srpski žitelji ovog sela, koje vazda prati neka zla kob, uprkos brojnim teškoćama, hrabro se bore da opstanu.

Staro Gracko, kako kažu, već decenijama je lider u sportu i kulturi na centralnom Kosovu.

"Naš život je povezan sa postojanjem ovog kluba. Druženje je ono što krasi ovu ekipu i zato je veoma važno da klub opstane i nastavi da se takmiči u zoni Jug", priča Ćirković.

Fudbaleri FK "Gracko" kao domaćin igraju na terenu FK "Kosanica" u Kuršumliji, a kao gosti na terenima širom gradova na jugu Srbije.

Bez obzira na to, ističe, teren u selu redovno se održava.

Opstanak kluba je prema rečima predsednika Jovana Matovića doveden u pitanje zbog finansijskih problema.

"Kao domaćini moramo da izdvojimo pozamašnu sumu novca za službena lica. Novac dobijamo samo od velikodušnih ljudi dobre volje, a to nije dovoljno da bi smo nastavili da se takmičimo u ovoj ligi", kaže Matović.

O odustajanju nesmeju da razmišljaju, slažu se Matović i Ćirković, jer izlazak iz sela omogućava deci i mladima i da se druže sa svojim vršnjacima iz ostalih delova Srbije.

"Za njih to znači život u pravom smislu te reči i izlazak iz izolacije nakon dve decenije", napominje Ćirković.

Nadamo se da će nam institucije Republike Srbije pomoći, poručuju iz uprave kluba, iako su svesni da je sada sve mnogo teže zbog situacije sa virusom korona.

Odlično ponašanje druženje i dobra igra kako kažu, neće izostati što se njih tiče.

Fudbalski klub Gracko osnovan je 1979. godine, a ako se izuzmu ratni sukobi na Kosovu, klub nikada nije prestajao da se takmiči. I, kako se nadaju, i dalje će biti tako.

"Mi želimo da ostanemo ovde, vidite da sve vrvi od života, samo se plašimo da ne budemo zaboravljeni. Sa svim ostalim nedaćama možemo da se izborimo, ali protiv zaborava se ne može", kažu i napominju da je selo Staro Gracko ove godine obeležilo vek postojanja.

Selo Stradalnik

Ovo pitomo i lepo selo među srpskim narodom na Kosovu poznato je kao "selo Stradalnik".

Meštani Starog Gracka, stradali su tokom Drugog svetskog rata, tokom NATO agresije 1999. godine ali i nakon toga.

Za vreme NATO agresije ubijeno je petoro meštana, a najmlađa žrtva imala je četiri godine.

Posle rata 23. jula 1999. godine ,14 muškaraca iz sela izgubilo je život u masakru poznatom kao "krvava žetva", jer su ubijeni dok su žnjeli pšenicu.

Svake godine, priča Ćirković, uz pomoć Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve organizuje se parastos ubijenim žeteocima, ali i memorijalni turnir u malom fudbalu u čast stradalnika.

"Na turniru učestvuju brojne ekipe iz sela okoline i iz centralne Srbije. Uz pomoć države sve je besprekorno organizovano. Tada je selo puno naroda i života, iako su to tužni dani za nas", kaže Zoran Ćirković.