Stručnjaci: Obavezni vojni rok na Kosovu još daleko, prvo tranzicija KBS-a

Vojska Kosova
Izvor: Tanjug

Pokret Samoopredeljenje obećao je uvođenje obaveznog vojnog roka na Kosovu, međutim, tako nešto nije predviđeno ovogodišnjim izdvajanjem iz budžeta i nije poznato da li je planirano da ga sprovede Vlada, prenosi Telegrafi. Stručnjaci, pak, ističu da je tako nešto još daleko.

Prema njihovom mišljenju, primena obaveznog služenja vojnog roka iziskuje velike finansijske troškove i zahteva duboku analizu. Takođe, naglašavaju da to ne može da se uradi pre završetka plana tranzicije KBS-a.

Nedavno je bivši ministar odbrane Armend Mehaj rekao da ideju o obaveznom služenju vojnog roka na Kosovu ne prihvataju partnerske države.

KosovaPres je pitalo Ministarstvo odbrane o ovom pitanju, ali oni nisu odgovorili. Direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije (KKSS) Mentor Vrajoli kaže za tu agenciju da je do sada bilo samo razgovora o toj temi, ali ništa konkretno još nije odlučeno. 

"Obavezno služenje vojnog roka može biti dobro ako je osmišljeno da doprinese društvenom razvoju Kosova. Ipak, može biti negativno ako se smatra platformom za militarizaciju društva. Postoji mnogo različitih modela društva, koji su demokratskim i imaju obavezan vojni rok. Za primer se može uzeti Finska, možda donekle Izrael i Južna Koreja“, kaže Vrajoli.

On naglašava da bi obavezni vojni rok omogućio da se raspolaže sa dovoljno resursa u slučajevima kada je ugrožena nacionalna bezbednost.

"Trebalo bi da postoji analiza sektora bezbednosti. To znači da se sagledaju koje su potrebe, kakvu bi ulogu mogao da ima obavezni vojni rok, da li je takva služba opterećenje za društvo. Ako se ne koristi pravilno, onda će troškovi ove usluge biti štetniji nego što bi stvorili koristi", dodaje on.

Na pitanje da prokomentariše upozorenja Srbije o mogućem uvođenju obaveznog vojnog roka, Vrajoli ističe da Kosovo mora da obezbedi da se govori o vojnoj službi koja je potpuno drugačija od one u Srbiji.

Sa druge strane, stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši smatra da obavezni vojni rok može realizovati u kasnijoj fazi, ali ne sada.

"Imamo KBS u tranziciji, u razvoju ljudskih kapaciteta i infrastrukturnoj obuci, koja će trajati do 2028. godine. Trebalo bi da sačekamo dok KBS ne zaključi pitanje tranzicije ili 10-godišnji razvoj. Zatim možemo razmišljati o mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka. U početku bi on mogao biti dobrovoljan, a zatim obavezan”, rekao je Ibiši.