Suniog uručio osam kamiona za čišćenje otpada opštinama na severu Kosova

Donacija za opštine na severu Kosova
Izvor: Kosovo Online

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog uručio je danas Javnim komunalnim preduzećima u opštinama na severu Kosova osam kamiona za prikupljanje otpada koji su donacija Evropske unije.

Suniog je istakao da dugi niz godina na Kosovu zaštita životne sredine nije imala dovoljnu pažnju što je dovelo do ozbiljnih ekoloških problema.

“Imamo blisku saradnju sa severnim opštinama kako bi smo rešili dugogodišnje probleme sa otpadom i verujem da naši napori sada počinju da pokazuju rezultate. Danas opštinama zvanično predajemo na korišćenje osam kamiona za skupljanje otpada i nadam se da će ovi kamioni biti dobro iskorišćeni”, rekao je Suniog.

Pored isporuke kamiona Suniog se osvrnuo i na ranije donacije od 880 kontejnera i najavio finansiranje izgradnje novih mesta za sakupljanje otpada kao i rad na podizanju svesti koliko je važno za zaštitu životne sredine pravilno odlaganje otpada.

“Ovaj važan posao obavljen je zajedno sa našim partnerima iz GIZ-a koji su u bliskoj saradnji sa opštinskim službama i Javnim komunalnim preduzećima. Nadam se da ćemo zajedno zaokružiti i završiti ovu veliku inicijativu”, zaključio je Suniog.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić zahvalio se Evropskoj uniji i GIZ-u na zajedničkom učešću u obezbeđivanju ove pomoći i najavio nastavak saradnje.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu otvoriti i regionalnu deponiju koja će trajno rešiti višedecenijski problem tretiranja otpada u opštinama na severu”, rekao je Rakić.

Gradonačelnik Opštine Zvečan Vučina Janković pojasnio je da se regionalna deponije gradi na teritoriji opštine Zvečan i da je vrednost izgradnje 5,4 miliona evra što ovaj projekat čini jednim od najznačajnih projeakta koji finansira Evropska unija.

“Kao što je gospodin Suniog rekao ovo će rešiti više decenisjki problem na severu. Očekujemo i nova radna mesta tako da je ovo jako značajan projekat za nas. U narednom periodu očekujemo i izgradnju reciklažnog centra. Svakako završetak izgradnje deponije očekujemo do kraja kalendarske godine”, izjavio je Janković.

Kako je za naš portal potvrdila zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić EU je investitor ove donacije.

"Za Opštinu Severna Mitrovica obezbeđena su tri kamiona u vrednosti od 260.000 evra, kao i 220 kontejnera u vrednosti od 54.000 evra", potvrdila je Hodžić

Slavko
07. Jun 2021.
Zabeli, gde si? Evo opet neka strana donacija, opet nista niste platili da za Srbe u opstini Kosovskoj Mitrovici. Jaka ekonomija, nema sta...
Xhevdet
07. Jun 2021.
Zaboravili ste daje rekao da struja treba platiti
Slavko
07. Jun 2021.
Xhevdet , zabeli haha, jel si mozda cuo u tom podrumu za solarnu energiju? E, pa Teslin, srpski narod je uveliko koristi, nije nam potrebna nemacka pardon albanska struja.
Slavko
07. Jun 2021.
Zaboravih da dodam, i najobicniji agregati (generatori) na benzin su pouzdaniji izvor energije od nemacke pardon albanska struje. Living off grid, yeah!!!
Lio
07. Jun 2021.
Kbs m 1117 bravo republika Kosova