Sve više žitelja Kosova zakazuje svadbe u Albaniji

Sale za svadbe
Izvor: GazzetaExpress

Osim odlaska na produženi vikend na primorje, sve je više građana Kosova koji zakazuju svadbe i druga veselja u Albaniji, jer su na Kosovu već duže zabranjena okupljanja zbog koronavirusa, prenosi Gazeta ekspres.

Sale se rezervišu uglavnom u Kukešu, a da je to postala praksa potvrđuju i muzičari koji već imaju ugovorene poslove za naredni period.

Pevač Afrim Mučići kaže da već ima ugovorena četiri venčanja u Kukešu, ali da se nada da će se uskoro otvoriti i sale na Kosovu, tako da neće biti potrebno da ljudi odlaze u Albaniju.

"Da, do sada imam četiri venčanja koja su prebačena sa Kosova u Albaniju. Prihvatio sam ih, pošto sam to dogovorio još ranije ovde na Kosovu, ali su mladenci sada odlučili da ih prebace u Albaniju zbog nesigurnosti. To je odlučeno pre ovih poslednjih mera, a verujem da će se, uz nova pravila, i ovde otvoriti sale za proslave", kaže Mučići.

Predsednik Hotelijersko-turističke komore Kosova Hisen Sogojeva izjavio je nedavno da se radi na postizanju dobrog dogovora oko otvaranja venčanih sala.

"Ministar Vitia nije rekao da će biti otvorene sale za venčanja. Od danas ćemo stupiti u pregovore sa predstavnicima svadbenih sala kako bismo postigli bolji dogovor", naveo je Sogojeva.

Inače, pre skoro šest meseci, Ugostiteljsko-turistička komora pripremila je priručnik o tome kako će se održavati venčanja i zabave u vreme pandemije.

Ovaj priručnik koristiće se i sada ako Ministarstvo zdravlja dozvoli organizovanje ovih zabava.

Na osnovu ovog priručnika, od sada će na ulazu u sale biti angažovana medicinska sestra sa dvosatnim rasporedom rada, koja će kontrolisati temperaturu gostiju. Njena plata biće 30 evra, a za isplatu će se pobrinuti vlasnici hala. Tu su predviđena i nova pravila za osoblje same sale, kao i za goste koji će biti prisutni.