Sveštenik Arsić posetio Crkvu Svetog arhangela Mihaila u Rakitnici, katanac i okovi na vratima

Crkva u Rakitnici
Izvor: Eparhija raško-prizrenska

Nakon vesti o provali u Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva nadležni parohijski sveštenik Staniša Arsić posetio je tu svetinju u pratnji Kosovske policije i zatekao zaključana vrata.

Kako se navodi u saopštenju eparhije raško-prizrenske, sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još pre nekoliko godina bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi.

"On je pokušao da uđe u crkvu, ali su vrata zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu. Sa severne strane na glavnom delu crkve polomljena su stakla na prozoru i kroz njega se jedino može videti deo unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole Džufke i Кristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je Džufka proglasio za sveštenika", naveli su iz eparhije.

U trnju pored trotoara ispod prozora odloženi su ostaci malih belih sveća koje se koriste za dekoraciju i verovatno su korišćene u „obredu“ koji je obavljen u provaljenom hramu.

"Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata i na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao deo dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova. Iako retki posleratni izveštaji govore o starom groblju oko crkve i dva očuvana krsta, danas ih nije bilo moguće pronaći", dodali su iz eparhije raško-prizrenske.