Tabaković: Niko nema pravo da našem narodu na Kosovu uskrati pravo na svoju valutu

Mitrovica, dinari
Izvor: Kosovo Online

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je danas, na otvaranju 31. Kopaonik biznis foruma, da niko nema pravo da srpskom narodu na Kosovu uskrati pravo na sopstvenu valutu, niti pravo na život u miru, prenosi RTV.

"I to zaslužuje reagovanje svakog čoveka i svake institucije da bi mogli da govorimo o budućnosti", istakla je Tabakovićeva.

Podsetila je da smo u decembru prošle godine obeležili 150 godina srpskog dinara kao nacionalne valute.

"Na obeležavanju te važne godišnjice rekla sam da se malo koja nacija u svetu može pohvaliti time da ima svoju valutu jedan i po vek. Pored tradicionalnih državnih simbola, grba, zastave i himne, duh i snagu jedne države čine njena tradicija, kultura i nacionalna valuta. Trajanje ovih državnih odličija je pokazatelj koliko je neka nacija dugotrajna, koliko je stabilna i postojana", naglasila je guvernerka NBS.

Kako je rekla, državna odličja su i ogledalo i tekovina jednog naroda i od suštinskog značaja za njen suverenitet u svetu.

"U meri u kojoj svaka država danas može da govori o sopstvenom suverenitetu. I sve o čemu budemo diskutovali danas i narednih dana gubi potpuno smisao ako deo našeg naroda nema pravo na upotrebu sopstvene valute i na osnovna sredstva za lični život. Jer svi smo ljudi. Niko nema pravo da našem narodu uskrati pravo na sopstvenu valutu niti pravo na život u miru i to zaslužuje reagovanje svakog čoveka i svake institucije da bi mogli da govorimo o budućnosti", navela je Tabakovićeva.

Istakla je da je lako ostati nedodirljiv i pozivati se na teorije, i ne uključivati se u problem, držati se po strani, deliti savete, ustati i držati razne propovedi.

"Lako je mahati svojim moralnim ubeđenjima. Još je lakše pozivati se na nemoć. I lakše je samo govoriti", navela je Tabakovićeva.