Bečev: Zabrana dinara Kurtijev rizik da izazove nove eskalirajuće reakcije

Briselski dijalog Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Predavač na Univerzitetu Oksford Dmitar Bečev ocenio je da je odluka Centralne banke Kosova kojom je zabranila upotrebu dinara na teritoriji Kosova, rizik kojim kosovski premijer Aljbin Kurti može da izazove eskalacije na severu, i otežava primenu Ohridskog sporazuma, prenosi Albanijan post.

"Mislim da premijer rizikuje na severu, kao i ranije. Postoji rizik da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić "eskalirati" kao odgovor. Kao rezultat toga, napori EU da promoviše primenu Ohridskog sporazuma biće otežani", kaže.

Prema njegovim rečima, igra Kurtija, koju je često koristi na severu, razlog je što je međunarodna zajednica, posebno Sjedinjene Američke Države, reagovala najoštrijim tonovima, jer smatra da "ponovljene krize otežava napore da se dođe do rešenja".

"Umesto da guraju Srbiju da defakto prizna Kosovo u zamenu za Zajednicu opština sa srpskom većinom, EU i SAD su zauzete rešavanjem novih pitanja Kurtija i Vučića", rekao je Bečev , koji je i  član Centra za Evropu u Atlantskom savetu.

Bečev smatra da bi Vlada Kosova  trebalo da odstupi od ddonete uredbe, ali kako je rekao da bar traži priliku "da sačuva obraz".

"Da sam na metu Vlade Kosova, napravio bih korank unazad, ali bih bar tražio priliku da sačuvam obraz", ističe. 
 
Upitan da li smatra da kosovske vlasti imaju  pokušavaju da dobiju na vremenu odlukama popuit ukidanja dinara i da što više odlože formiranje Zajednice srpskih opština, Bečev kaže da od  toga "niko nema koristi". 

" Mislim da niko nema koristi. Ako se Tramp vrati, Kosovo se može suočiti sa pritiskom da prihvati odvajanje, pa će biti gore. Sada su barem EU i SAD ujedinjene i podržavaju Prištinu", smatra.

Dodaje da što se tiče uticaja na napredak procesa dijaloga Beograda i Prištine, da izbori u Evropskoj uniji neće imati mnogo efekta i da su američki itbori u tom kontekstu mnogo bitniji. 

Govoreći o incidentu koji se prošle godine dogodio u Banjskoj Bečev izražava zabrinutost da se takva situacija može oonoviti, s obzirom na to da i "Kurti i Vučić vode opasnu politiku koja dovodi do pogoršanja opšte bezbednosne situacije".

"Bojim se da bi se to moglo ponoviti. Obe strane igraju igru konfrontacije", ističe on.

Sever Kosova, smatra Bečev, koji je dobar poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu, i dalje predstavlja problem zbog toga što, kako kaže,  lideri Kosova i Srbije koriste ovaj deo za poene jedni protiv drugih.

" To se pretvorilo u politički fudbal i za Beograd i za Prištinu. Mislim da nijedna strana ne brine mnogo o tom delu. Koriste ga za postizanje poena jedni protiv drugih", kaže.