Tahiraj: U KBS niko nema koronu, naš medicinski tim može da pomogne građanima

KBS u Gračanici
Izvor: Kosovo Online

Direktor Odeljenja za medicinu u kosovskom Ministarstvu odbrane Đevdet Tahiraj ističe da je ovo odeljenje spremno da pruži pomoć u slučaju povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusa i pogoršanja epidemiološke situacije, prenosi Ekonomija onlajn.

Tahiraj je istakao da on zastupa Ministarstvo odbrane u nekoliko komisija koje se bave suzbijanjem pandemije koronavirusa na nacionalnom nivou.

"Ministar je kao kapacitet predstavio naš medicinski centar u slučaju eskalacije slučajeva infekcije. U slučaju da se tako nešto zatraži u obavezi smo da otvorimo svoje kapacitete u pogledu pružanja medicinskih usluga, zbog pandemije“, rekao je Tahiraj.

On podseća da je ova institucija, u zavisnosti od potreba Ministarstva zdravlja, do sada pružala različite usluge, poput slanja šatora u bolnice, obezbeđivanja osoblja, ali i u smislu logistike.

"Rekao sam na početku da smo institucije koje su se bavile upravljanjem pandemijom, mi kao KBS smo pomogli na mnogo načina, kako u smislu logistike gde god im je bilo potrebno, tako i u slanju kontejnera do graničnih prelaza, zatim slanjem šatora ispred većine bolnica poput Univerzitetskog kliničkog centra i drugih, kao i slanje našeg osoblja u bolnice da ih podrže. Dakle, mi smo im na raspolaganju", navodi on.

Tahiraj ističe da trenutno niko od pripadnika KBS nije zaražen koronavirusom, kao i da je većina onih koji su preboleli ovaj virus prošla bez ozbiljnijih zdravstvenih problema.

"U odnosu na druge institucije, imamo sreće i malo smo bolji kada je reč u pandemije. Skoro svi vojnici su mladi, zdravi i na sreću do sada nismo imali ozbiljnijih slučajeva i većih komplikacija sa koronavirusom“, navodi Tahiraj.

Što se tiče medicinskih kapaciteta, Tahiraj kaže da oni napreduju u ovom pravcu i u obrazovanju i na polju obuke.

"Mi povećavamo svoje medicinske kapacitete, kako u obuci tako i u obrazovanju, uvek u oblasti medicine, jer ovde imamo dve vrste medicine, posebno vojnu i u tom aspektu radimo razne obuke. Učimo ih takođe u oblasti vojnih veština. Nismo loši sa kapacitetima, trenutno su nam se vratila četiri kadeta koja smo obrazovali na vojnomedicinskom univerzitetu u Turskoj, sada su završili fakultet i počeli da rade za nas“, zaključio je Tahiraj.

Oni
12. Septembar 2021.
Bravo kbs