Tajić: Braća Milić simbol herojstva, odanosti i hrabrosti

Borislav Tajić.jpg
Izvor: Kosovo Online

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić na otvaranju Trga braće Milić u Severnoj Mitrovici istakao je da spomen obeležje u blizini mosta na Ibru govori da srpski heroji koji su dali svoj život u odbrani otadžbine nisu zaboravljeni i da žrtva braće Milić mora da bude vodilja budućim pokolenjima.

Tajić je naglasio da je agresijom NATO na tadašnju SR Jugoslaviju, srpski narod suočen sa zlom, gubitkom najmilijih i identiteta.

"Sa posebnim pijetetem ispunjavajući našu obavezu, sabrali smo se danas simbolično na Krstovdan oko spomen obeležja Braće Milić, kraj ovih kosovskih božura, vekovnog simbola stradanja našeg naroda, da odamo počast časnim mladićima našim vojnicima, junacima koji su položili život za budućnost Srbije. Suočeni na Kosovu i Metohiji sa beskrupoloznim zlom terora na zemlji, vazdušnom agresijom NATO alijanse na celoj teritoriji tadašnje SR Jugoslavije, silom upotrebljenom ne uzimajući u obzir pravo i pravdu, dovedeno je u pitanje gubitak teritorije i ljudi, nestanak srpske države, slobode, časti srpskog duha, srpskog imena i prezimena", rekao je Tajić.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM rekao je da se danas sa tugom i suzom posvećenoj srpskim žrtvama sa ponosom prisećamo otpora u neravnopravnoj borbi.

"Ta mala zemlja, taj mali narod održali su čas iz onog najvažnijeg - časti, morala i ljubavi prema slobodi i pravdi. Izgubili smo decu, ljude. Među njima svetle kao simbol i svedočanstvo herojstva, odanosti i hrabrosti braća Milić", dodao je on.

Tajić je prisutne podsetio na žrtvu braće Milić koji su u razmaku od samo dve nedelje izgubili život usled NATO bombardovanja.

"Bliznaci Srđan i Boban, mladi i uspešni sportisti, uzorni školovani vojnici, oficiri Vojske Jugoslavije koji, stavljajući se na raspolaganju otadžbini, u razmaku od samo dve nedelje daju najvrednije što imaju, svoje mlade živote. Sahranjeni su na groblju u Prištini, ali ni tamo nisu imali mira, pa su preneti u Kraljevo, ubrzo nakon što su tamo izbegli njihovi roditelji i stariji brat Goran koji nije mogao da izdrži tragediju koja ih je zadesila, umro je od tuge za braćom pored kojih je sahranjen na bregu iznad grada u proleće 2000. godine", rekao je Tajić.

On se obratio Nadi Milić, majci nastradale braće i poručio joj da srpski narod nikada neće zaboraviti hrabrost njenih sinova.

"Postojim u prošlosti izgovorila je Nada nakon gubitka i supruga ubrzo zatim. Ne majko hrabrosti. Za srpski narod, za sve nas, za Srbiju, postojaćete u svakom njenom napretku čiji smo svedoci, u završetku svega onog započetog što vodi u bolji život od čega ne odustajemo, od svega što činimo da budemo slobodni. Sami odlučujemo o svojoj sudbini, da stvari nazivamo pravim imenom, za mogućnost izbora u opredeljenju, za miran i prosperitetan razvoj. Živa sam a ne živim, rekli ste. Živećete dok je nas i novih naraštaja, u našem nepristajanju na zaborav u nepristajanju na gubitak ponosa i dostojanstva, da se izvinjavamo za svoju ubijenu decu, da robujemo nad svome, da budemo narod bez istorije", poručio je on.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM istakao je da dobrom voljom za kompromisom koja će čuvati ugroženi mir, čuvamo svoje i ne želimo tuđe. Kako je poručio, Kancelarija za KiM nastojaće da očuva kulturno, duhovno i istorijsko nasleđe na Kosovu.

"Hvala na svemu što ste za našu Srbiju učinili. Čitava teritorija Kosova i Metohije izranjavana je porušenim spomenicima, miniranim kosturnicama, uništenim grobljima i crkvama, spaljenim knjigama. Čuvajući i obnavljajući institucije kulture i bogato duhovno istorijsko nasleđe, Kancelarija za KiM nastoji da čuva i neguje od zaborava i kulturu sećanja i ono najvrednije što imamo, žrtvu svojih sinova prinetu na oltar otadžbine", naglasio je Tajić.

Kako je dodao, spomen obeležje govori da srpski heroji nisu zaboravljeni.

"Da ovo mesto bude mesto sećanja i za sve stradale u NATO agresiji. Njihova žrtva mora da služi kao vodilja za sva buduća pokolenja, kako se nikad ne bi ponovilo, ne nama, več nijednom slobodoljubivom narodu na svetu. Na nama ostaje da podvig braće Milić živi. Neka im je večna slava i hvala", poručio je Tajić.