Tri kandidata za rektora Univerziteta u Prištini, konačan izbor u sredu

univerzitet priština
Izvor: Wikimapia

Očekuje se da će Upravni odbor Univerziteta u Prištini izabrati rektora u sredu, a među tri kandidata koji su ušli u najuži izbor ne nalazi se i bivši kandidat za poslanika ABK Zenun Haljilji, prenosi Koha.

U trci su Naser Sahiti, Bljerim Redža i Faton Beriša.

Zenun Haljilji takođe je bio kandidat za tu funkciju, ali prošle nedelje je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da bi njegov izbor predstavljati sukob interesa.

Pre Agencije, slično mišljenje je iznela i stručna komisija koju je imenovao senat. Bivši kandidat za poslanika ABK Zenun Haljilji bio je deo Upravnog odbora Univerziteta  nekoliko dana pre ulaska u trku za rektora.

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije, visoki funkcioneri, u koje spadaju i članovi Upravnog odbora PU-a, u naredne dve godine ne mogu biti zaposleni ili imenovani na rukovodeće funkcije ili  u institucijama u kojima su vršili javnu funkciju.

Inače, na  sastanku za izbor rektora očekuje se razmatranje pet tačaka, gde će se u početku intervjuisati kandidati, a zatim će se glasat za konačan izbor.