Agencija za borbu protiv korupcije: Izbor Haljiljija za rektora bio bi sukob interesa

Rektorat
Izvor: Kosovapress

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je bi izbor Zenuna Haljiljija za rektora Univerziteta u Prištini predstavljao sukob interesa, prenosi Koha.

Kako se navodi, to je sukob interesa, jer mu zakon ne dozvoljava da postane rektor.

Haljiji, koji je bivši kandidat za zamenika Alijanse za budućnost Kosova, podneo je ostavku na mesto člana Upravnog odbora Univerziteta u Prištini, da bi ušao u trku za poziciju rektora.

Bilo je potrebno više od dve sedmice da Univerzitet dobije novog rektora, ali proces je postao talac zbog političkog uplitanja.

Na osnovu dinamike izbora rektor trebalo da bude izabran krajem jula, podseća Koha.

U skladu sa Statutom, Senat je prosledio Upravnom odboru kratku listu kandidata, ali četiri člana Saveta koje je imenovao ministar prosvete Rame Ljikaj, koji pripadaju ABK želeli su da i bivši kandidat Haljilj bude na listi.

S druge strane, ORKA je takođe reagovala nazivajući Ljikaja plagijatorom, uz ocenu da pokušava da zauzme položaj rektora preko Haljiljija.

Stoga je Agencija za borbu protiv korupcije zaključila da je Profesionalna komisija Univeriteta u Prištini preispitala i pravilno odlučila o situaciji u vezi sa Haljiljijem, u potpunosti u skladu sa odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa.