Tužilački savet: Vraćen 1,1 milion evra, od 2,1 koliko je ukradeno iz Trezora

Tužilački savet Kosova
Izvor: Ekonomia Online

Na sednici Tužilačkog saveta Kosova predstavljen je izveštaj o radu mehanizma koji prenosi podatke o oduzetoj imovini, a tužilac Šćipdon Fazliu naglasio je da je vraćeno 1,1 milion evra od 2,1 miliona koliko je ukradeno iz Trezora, prenosi Kaldžo.

Fazliu je dodao da taj predmet još nije u potpunosti okončan i da Tužilaštvo može pokrenuti postupak u slučaju pronalaska novih dokaza.

Sud u Prištini je 7. decembra 2022. godine proglasio krivim Labinota Grudu i Kadrija Šalju, optužene za krađu dva miliona evra iz Trezora.

Sud je Grudu osudio na kaznu zatvora od 11 godina, a kažnjen je i novčano u iznosu od 8.500 evra.

Izrečena mu je i dopunska kazna koja mu zabranjuje vršenje javnih funkcija.

Optuženog Šalju, Sud je osudio na kaznu zatvora od 10 godina i novčanu kaznu od 33.000 evra, a oduzeta mu je i sva imovina za koju je Sud utvrdio da je stečena na nezakonit način.

Apelacioni sud je ove godine doneo odluku kojom je potvrđena osuđujuća presuda protiv optuženih u tom slučaju.

Labinot Gruda i Kadri Šalja, prema optužnici, od 9. do 15. oktobra 2020. godine u Prištini su, nakon dogovora i prethodnog planiranja u saizvršilaštvu, izvršili prenos novca iz Trezora u firmu ovlašćenog lica.

Tužilac Fazliu, tokom predstavljanja izveštaja, naveo je i da vrednost zamrznute i oduzete imovine za koju se sumnja da je pribavljena kriminalnim radnjama dostiže vrednost od 63 miliona evra.

Takođe, saopštio je da je u periodu april-jun 2023. godine oduzeta protivpravna imovina u iznosu od preko 3,5 miliona evra.

Izveštaj o aktivnostima i preporukama Nacionalnog koordinatora za borbu protiv privrednog kriminala odobrili su članovi Saveta.