Tužilaštvo pokrenulo istragu protiv bivše ministarke iz redova DPK

Osnovno tužilaštvo u Prištini pokrenulo je istragu protiv bivše ministarke za evropske integracije iz redova DPK Duarte Hodže, zbog krivičnog dela "zloupotreba službenog položaja", prenosi Reporteri.

Hodža je optužena da su preko ministarstva koje je vodila, dve NVO imale koristi od po 10 hiljada evra, a da tom prilikom nisu poštovane procedure, čime je prekršen zakon. Kako se navodi raspodelom finansijskih sredstava van procedure, Hodža je prekoračila nadležnosti ministara.

Ministarstvo za evropske integracije, koje je tada vodila Durate Hodža objavilo je pozivi za javnu finansijsku podršku projektima/programima nevladinih organizacija u oblasti evropskih integracija. Međutim, komisija za ocenjivanje je, zbog kratkog vremena za odlučivanje i velikog broja podnosilaca zahteva, zatražila da se ovaj postupak otkaže.

Pet dana kasnije, odlukom Hodže i van potrebnih procedura, sredstva su dodeljena samo dvema nevladinim organizacijama, u ukupnoj vrednosti od 20 hiljada evra, čija aktivnost uopšte nije bila povezana sa evropskim integracijama.

Ova afera, koja se sada istražuje zbog navoda o korupciji, takođe je evidentirana u revizorskom izveštaju za 2018. godinu. Krivičnu prijavu za ovaj slučaj Tužilaštvu je podnela Agencija za borbu protiv korupcije.

Portal Reporteri podseća da je Hodža jednom prilikom izjavila da u stranci Kadrija Veseljija ne postoje ljudi koji su optuženi za korupciju, ali kako piše taj medij, svega godinu dana kasnije visoki funkcioner DPK i bivša ministarka se sada suočava upravo sa takvim optužbama.