U Gračanici parastosom i polaganjem venaca obeležene 22 godine od bombardovanja

Parastos Gračanica Popović
Izvor: Rtg.rs

Ispred restauriranog krsta u spomen žrtvama rata, NATO agresije i svih koji su stradali na Kosovu, u dvorištu Doma kulture u Gračanici danas je obeleženo 22 godine od bombardovanja Srbije od strane NATO.

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve najpre su održali opelo za sve stradale u toku bombardovanja, a nakon toga, kao i prethodnih godina, svi okupljeni su imali prilike da još jednom čuju zvuk sirene koji ih je vratio u 78 dana bombardovanja Srbije, samim tim i ovih prostora.

Sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Ratko Popović naglasio je da nismo prestali da obeležavamo ovaj dan i da se okupljamo već 22 godine odajući počast žrtvama.

"Želimo da odamo počast izginuloj braći i sestrama, našim vojnicima i našim junacima i herojima. Skromnu počast im odajemo pred ovim spomenikom ubijenima, kidnapovanima i stradalima u NATO agresiji", rekao je Ratko Popović.

Dejan Popović obratio se okupljenim sugrađanima, podsećajući na žrtve i stradanja, ali i naglašavajući da nas nada još nije napustila.

"Iako su u danima koji su dolazili ginuli naši prijatelji, stradala deca, gorele pravoslavne svetinje, nestajali mnogi bez traga i puta, verovali smo da svemu mora doći kraj. I onda kada je međunarodna zajednica proglasila mir, stradali smo sve više i više. Besmisao rata odneo nam je mnogo toga vrednog, a najvrednije od svega, živote naših rođaka, komšija i prijatelja. Inateći se sili, prkoseći nasilju, opstali smo, uklesali zauvek veru u opstanak i ostanak", naveo je Dejan Popović.

Vence ispred spomenika žrtvama položili su ispred opštine Gračanica, predsednik opštine Srđan Popović, ispred Skupštine grada Prištine, predsednik privremenog organa Ljubinko Karadžić i ispred Kosovskog okruga, načelnik Srđan Petković.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović naglasio je da je ovo još jedan tužan dan kojeg se svi sećamo.

"I danas svi verujemo da je ovo moglo da prođe mnogo drugačije, da se insistiralo na dijalogu i da se insistiralo na razgovoru. I danas svi mi mislimo, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da je razgovor sredstvo koje jedino može postići trajni mir na ovim prostorima i da je svaki razgovor vredniji od bilo kog ispaljenog metka. Da su se dijalog i razgovori ranije desili, sigurno se ne bi desilo sve ovo. Ne bi bilo ovoliko žrtava i ono što je najbitnije, nadam se da ćemo u nekoj skorijoj budućnosti naći načina da mirno i na jedan pravedan način živimo sa našim sunarodnicima",  rekao je Srđan Popović.

Parastosi za žrtve stradanja u bombardovanju održani su, kako u manastiru Gračanica, tako i u mnogim crkvama i manastirima širom zemlje.

Ja
24. Mart 2021.
Ni jedna jedina zrtva nece biti zaboravljena kao i agresija nato protiv jugoslavije i srbije 22 godine to ce biti obelezeno !!!!!!