Anđelković: Zapadni centri moći koji su bombardovali Srbiju danas su mnogo slabiji nego 1999.

Dragomir Anđelković
Izvor: alo.rs

Posle 22  godine od agresije na Srbiju ništa se suštinski nije promenilo u ponašanju Zapadnih aktera, jer oni koji su stajali iza agresije na Srbiju, koji su je realizovali, i dalje vode mirnodopsku agresiju protiv nas, rekao je za Kosovo Onlajn politički analitičar Dragomir Anđelković.

"I dalje podržavaju separatizam na Kosovu, odnosno deluju protiv srpskih interesa u Bosni i Hercegovini gde podržavaju centralizacju, protivno Dejtonu. Ali srećna okolnost za nas je što je moć tih faktora mnogo manja“, rekao je on.

Anđelković podseća, da je pre 22 godine kada je vođena agresija protiv Srbije, Zapad bio toliko ekonomski moćan, da su primera radi, članice NATO imale više nego pet puta veći BDP od Rusije i Kine. 

"Amerika je bila skoro desetostruko bogatija od Kine prema BDP izraženom na osnovu pariteta kupovne moći. Samo 22 godine od tada stvar se promenila, pa je danas Kina 30 odsto bogatija od Amerike. Ima 30 odsto veći BDP prema paritetu kupovne moći. Znači za 22 godine od vrednosti 10:1 Kina je danas iznad SAD“, ukazao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, moć Zapada je i ekonomski i politički mnogo manja "što nama pokazuje, kada se radi o kosovskom pitanju, da Srbija treba da bude smirena i da čeka“. 

"Vreme itekako radi nama u prilog jer se menja globalni kontekst i oni koji su nama naklonjeni su sve jači, a Zapadni centri moći koji su podržavali Albance i sproveli agresiju su sve slabiji. To znači da ne treba žuriti. Pre ili kasnije nastupiće za nas povoljnije okolnosti“, zaključio je Anđelković.

Mili
24. Mart 2021.
Za tebe su jos uvek velesila.Ne cackaj mecki.....
limi
24. Mart 2021.
ti nisi analiticar tisi racist jedete od evrope amerike investicije ali ste pijuni kinezima i rusima za to je vas gen iz karpate kod rusika i komso bio kina isti
Hmm...
24. Mart 2021.
Pa gde si "strucnjace"... Dakle u sve se razumes...
Da nisi mozda karijerni diplomata...hahaha