Petković: Srbija se danas za Kosovo bori snažnije nego ikada, jer je na to obavezuju žrtve bombardovanja

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da nas 22. godišnjica NATO agresije na "našu zemlju obavezuje da se sa pijetetom setimo svih nevinih žrtava koje su pale tokom dugih 78 dana bombardovanja, zarad nečijih težnji da od Srbije otme deo teritorije".

Petković je u saopštenju za javnost naveo da su tog dana agresori želeli su da u prah sruše Srbiju, a umesto toga su srušili pravo i pravdu.

"Svi razlozi za udruženu međunarodnu agresiju na jednu nezavisnu i suverenu državu, pravdani navodno humanitarnim pobudama, padaju pred činjencom da je za tih 11 nedelja ubijeno 3.500 ljudi, ranjeno 12.000 a da danas na Kosmetu nema više od 200.000 proteranih Srba, ali ima opustelih srpskih gradova, po kojima su sipane tone osiromašenog uranijuma", poručio je Petković.

Petković ističe da se projekat koji je tada započet, danas pokazao kao promašaj.

"Naše Kosovo i Metohija bilo kamen u cipeli onih moćnika namerenih da po svaku cenu do kraja sprovedu svoju secesionističku politiku koji u tom naumu nisu birali sredstva. Međutim, projekat stvaranja takozvane kosovske državnosti koji je tada započet, a za koji se mislilo da je trajno završen 2008. godine jednostrano proglašenom secesijom naše južne pokrajine, danas se pokazuje krajnje promašenim", naglasio je Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da se Srbija danas snažnije nego ikada bori za Kosovo kroz infrasturkturnu i ekonomsku podršku i za pregovaračkim stolom, jer je na to obavezana svim žrtvama bombardovanja.  

"Srbija se diplomatski i ekonomski bori za Kosovo i Metohiju snažnije nego ikada, kroz brojne projekte podrške, ekonomskog osnaživanja, infrastrukturnih i kapitalnih investicija, ali i za pregovaračkim stolom. Jer nam je danas, više nego ikad, potrebna mudra i odmerena politika odbrane nacionalnih interesa", poručio je Petković.

Kako je istakao, na to obavezuju životi i male Milice Rakić iz Batajnice i Sanje Milenković iz Varvarina i ostale dece, njih 87, mučki stradalih tokom 11 nedelja pod bombama.