U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena obeležena hramovna slava

Slava manastira sveti Arhangeli
Izvor: Kosovo Online

U prisustvu velikog broja vernika danas je u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena obeležena hramovna slava. 

Svetu liturgiju je uz sasluženje sveštenstva i monaštva služio vladika raško-prizrenski Teodosije, a nakon toga usledilo je i rezanje slavskog kolača, i pričest vernika.

Vladika je u besedi podsetio na dela svetog arhangela Gavrila, a okupljenim vernicima poručio da "treba da ostanu verni Bogu i svetoj zemlji koju su dobili u nasleđe i koju treba da sačuvaju". 

“Neka je srećan i Bogom blagosloven današnji praznik, da nas Sveti Arhangel Gavrilo čuva najviše od nas samih, da ne činimo greške, da ne činimo ono što je protivno Bogu i njegovoj zapovesti, i da ostanemo ono što smo uvek bili, verni Bogu, verni rodu našem i ovoj zemlji svetoj koju smo primili u nasleđe i koju treba da sačuvamo, braćo i sestre, a ne da se nje odreknemo", rekao je vladika Teodosije. 

Dodao je da se oni koji svoju dedovinu i očevinu i sve nasleđeno prodaju odriču ove zemlje i upitao da li su svesni toga. 

"I ne samo da su oni pogrešili, nego su zatvorili vrata za sve svoje potomke ubuduće. Ima nešto što ne smemo nikada da uradimo pa i ako smo gladni, iako smo žedni, i ako smo u opasnosti, Bog će nam pomoći, ali ako grešimo, onda nam ni Gospod neće pomoći, jer Gospod neće da naruši našu slobodu. Gospod nas pušta da izaberemo hoćemo li služiti dobru ili zlu, hoćemo li biti sa dobrim anđelima ili sa onima, ne daj Bože, koji su pali, i koji su zlo i mrak u ovome svetu. Neka nam Sveti Arhangel prosvetli naše duše, naša srca i celo naše biće, da bi pojedinačno, ali i kao narod bili dostojni božije ljubavi i božijeg blagoslova", poručio je vladika Teodosije u besedi.

Liturgiji su prisustvovale i pomoćnice direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Jelena Stojković i Milena Parlić. 

Stojković je istakla da "Prizren i Kosovsko pomoravlje, gde se danas proslavlja praznik, predstavljaju najsvetlije tačke na Kosovu i Metohiji".

"Danas se proslavlja sabor Svetog Arhangela Gavrila, koji je hrišćanstvu donosio uvek nove vesti. Vesti o rođenju i vaskrsenju Isusa Hrista, istom onom vaskrsenju kakvo je doživeo ovaj carski grad nakon nepravde i stradanja posle 1999 godine. Neka nam ovaj praznik bude podstrek i način da izdržimo sve ono kroz šta danas prolazimo, sve izazove sa kojima se danas suočavamo, da kao kroz istoriju, kroz veru, jedinstvo i ljubav izdržimo i istrajemo", poručila je Stojković.

Na manastirsku slavu vernici su stigli iz svih delova Kosova, centralne Srbije, ali i iz inostranstva.

Sa porodicom je došao i Cvetko Cvetković, poreklom iz opštine Štrpce, a koji živi i radi u Nemačkoj.

"Živimo u inostranstvu, sada smo na godišnjem odmoru, ako smo tu u vreme praznika posećujemo ovo mesto. Iprošle godine smo bili. Ovo je bitan praznik za sve nas Srbe, za srpski narod“, kazao je Cvetković.

Zorica Đorđević iz Vrnjačke banje je ovde došla po drugi put, a danas baš zbog slave manastira.

"Ovo je poseban dan, pogotovo za ovo mesto, za Prizren, i za naš srpski narod. Meni je mnogo drago što sam došla, i što vidim ovaj narod da je došao. Poznata je izreka "dogodine u Prizrenu“, mislim da ona treba da glasi "sada u Prizrenu“, istakla je Zorica.

U blizini manastira u selu Živinjane u Sredačkoj župi živi Stojanović Branislav, koji obavezno na ovaj dan poseti manastir, i ističe da je nekada bilo mnogo više naroda.

"Svake godine dolazim pošto je moje selo u blizini, i ovo za naš srpski narod mnogo znači. I dok sam bio u Prizrenu dolazili smo ovde, tu smo sedeli i vikendice smo pravili“, kazao je Stojanović.

Manastir Svetih Arhangela je zadužbina cara Dušana i sagrađen je u 14. veku. Tokom martovskog pogroma 2004 godine je zapaljen, a obnova konaka je počela 2012 godine.