Sutra javna rasprava o izveštaju o radu RTK, Rakočević: Evidentni ogromni pritisci

RTK.jpg
Izvor: Reporteri

Javna debata o izveštaju o radu RTK održaće se sutra u Medija centru u Čaglavici a predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević kaže da izveštaj nije pročitao, te da ne može govoriti o njemu ali, komentarišući rad RTK u poslednje vreme, navodi da je jasno da postoje ogromni pritisci.

Rakočević poručuje da je neophodno poštovati zakon, autonomiju i profesionalnost javnog servisa.

"Ljudi postoje, sredstva postoje, ostaje samo da se politika ne meša i da se pusti profesionalcima da rade svoj posao", kazao je Rakočević za Kosovo onlajn.

Govoreći o radu RTK u poslednjem periodu, naglašava da je jasno da postoje ogromni pritisci.

"Sasvim je jasno da postoje ogromni pritisci i da će i minimum nekih normalnih tendencija, kako stvari stoje, nestati", uveren je Rakočević.

Predsednica Društva novinara Kosova i Metohije (DNKIM) Ivana Vanovac kaže da će se sutrašnja rasprava ticati pre svega rada i funkcionisanja Radio televizije Kosova na srpskom jeziku.

Podseća da po međunarodnim i lokalnim zakonima, srpski narod na Kosovu ima pravo na svoj kanal, koji će raditi potpuno nezavisno i koji će pokrivati područje celog Kosova, kako bi i poslednja srpska sredina mogla da se informiše na svom jeziku.

"Ono što je negde verovatno najlogičnije i ono što se očekuje od nas jeste da insistiramo na tome da u Upravnom odboru tog RTK sede predstavnici srpskog naroda, jer će se i program koji će se emitovati sa tog medija ticati prvenstveno te zajednice", kazala je Vanovac za Kosovo onlajn.

Kako je dodala, insistiraće i na tome da sedište tog kanala bude u srpskoj sredini, poput Gračanice.

"Koliko imamo pravo na to, svedoči činjenica da je srpski narod na Kosovu neko ko izmiruje porez ovom sistemu, pa prema tome imamo pravo da zahtevamo da budemo dobro informisani i ne zahtevamo ništa što nam zakonski nije zagarantovano", poručila je Vanovac.