UNS: RTK promenio ime stranice na srpskom jeziku, umesto "RTK2" piše "Srpski"

UNS
Izvor: RTV

Dan nakon što su kolegijum i rukovodstvo kanala Radio televizije Kosova na srpskom jeziku (RTK2) informisali javnost da su u martu na sastanku sa generalnim direktorom RTK zatražili da stranica sajta na srpskom jeziku RTK Live/RTK2 bude u njihovoj nadležnosti, a da se do tada ukloni oznaka RTK2, ova stranica preimenovana je u RTK Live/Srpski.

Kako se navodi u saopštenju UNS-a, na sastanku je zatraženo i, kako su naveli, da na sajtu bude objavljen impresum, odnosno da bude navedeno ko su urednici. Do danas ovaj zahtev nije ispunjen.

UNS podseća da su rukovodstvo i kolegijum RTK2 ukazali javnosti, medijima, novinarskim udruženjima, nadležnim institucijama i međunarodnoj zajednici, da kanal na srpskom jeziku Radio-televizije Kosova nema sajt, Fejsbuk stranicu, niti Jutjub kanal pod svojom nadležnošću.

Naveli su da sajt RTK Live/RTK2 ne uređuje uredništvo programa na srpskom jeziku RTK2 i istakli da se u poslednje vreme na sajtu RTK Live/RTK2 objavljuju sadržaji koji su u suprotnosti sa novinarskim standardima.

Rukovodstvo i kolegijum RTK2 ponovili su da RTK2 zvanično nema sopstveni sajt i da nisu profesionalno odgovorni za vesti koje se plasiraju na sajtu RTK Live/RTK2, a koje su zapravo samo prevodi sa albanskog jezika, nisu izveštaji srpske redakcije kanala RTK2 i koje su u suprotnosti sa profesionalnim i etičkim standardima novinarstva.